Vanlı Depremzedelerin Elektrik Sıkıntıları

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Nazmi Gür'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verdiği Van'da...

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Nazmi Gür'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verdiği Van'da yaşanan elektrik sorunları ile ilgili yazılı soru önergesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız cevaplandırdı.

Soru önergesinde, Van'da yaşanan depremlerin ardından elektrik tüketimi devlet tarafından karşılandığını belirten Milletvekili Gür, depremin üzerinden 6 ay geçtiğini ve evlere faturalar tek tek gelmeye başladığını anlattı. Birçok vatandaşın, evine gelen elektrik faturasından şikayetçi olduğunu ifade eden Gür "Evlerinin ilk depremden beri kullanılamaz halde olduğunu belirten vatandaşlar, evine 450-500 lira arası bir elektrik faturası geldiğini ve bunun 40 liraya yakını kayıp kaçak bedeli olduğunu belirttiler. Faturayı görünce şok olan Vanlı vatandaşlar tepkilerini dile getirerek, "Harcanan elektriğin parasını zaten devlet ödüyor. Biz şimdi hangi kayıp kaçağın parasını ödüyoruz?" diye soruyorlar" diye belirtti.

Reklam
Reklam

Milletvekili Gür, bu bağlamda, 'Van halkı, depremden sonra yaşadığı ekonomik sorunlardan dolayı hem elektrik faturalarını hem de diğer fatura borçlarını yatırmakta zorluk çekmektedirler. Van halkının mağduriyetinin giderilmesi için Bakanlığınızca bugüne kadar hangi önlemler alınmıştır?', '6 Aydan bu yana alt yapı ve barınma sorunlarının devam etmesinden dolayı ikinci bir 6 ay daha faturaların devlet tarafından karşılanmasına dönük bir planlamanız var mıdır?', 'Yaşam koşullarının düzeltilmesine yönelik Bakanlığınızca hangi projeler devreye sokulmaktadır?' sorularını yöneltti.

Önergede yer alan söz konusu hususlara yönelik olarak VANGÖLÜ Elektrik Dağıtım A.Ş.'den alınan yazılı cevapta ise özetle şu hususlar belirtildi:

ELEKTRİK FATURALARINI BAŞBAKANLIK ÖDÜYOR

"23 Ekim Van-Erciş depremi ve 9 Kasım Van-Edremit depreminden sonra vatandaşlar öncelikle çadır kentlere daha sonra konteyner kentlere yerleştirilmeye başlanmıştır. AFAD Başkanlığı tarafından 73 bin civarında çadır ve Mevlana evi kurulmuş ve insanlar ilk aşamada bu yerlerde ikamet ettirilmiş ve ısınmaları elektrik sobası ile yaptırılmıştır. Bunların dışında da evlerin önünde ve park alanlarında münferit veya toplu çadırlar kurulmuş ve bu insanların ısınmaları da yine direk bağlanan elektrikle sağlanmıştır. Daha sonra depremzedelerin barınması için konteyner kentler kurulmuş ve çadır kentteki insanlar peyderpey bu konteynerlere geçirilmişlerdir. Bu çadırkentler ve konteynerlerde tüketilen enerjinin ölçümü için sayaç bırakılmış ve bu şekilde tüketimi ölçülen yerlerin enerji bedeli Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanlığı'na fatura edilmiş olup Başkanlık tarafından şirket

Reklam
Reklam

müdürlüğümüze faturaların bedeli ödenmektedir."

YÜKSEK FATURALARA TAKSİTLENDİRME İMKANI

"Çadır kentlere yerleşmeden, evi hasarsız veya az hasarlı olan bir kısım vatandaş depremlerden belli bir süre sonra evlerinde kalmaya başlamış ve evlerinde kaldıkları süre zarfında elektrik kullanmaya devam etmişlerdir. Şirket Müdürlüğümüz tarafından 1 Nisan'a kadar geçen süre zarfında Van, Erciş ve bağlı köyler dışında kalan yerleşim birimlerimizin tümüne elektrik faturası gönderilmesi aksatılmadan tüm zorluklara karşın devam ettirilmiştir. Fakat depremin vurduğu yerlerde oluşan kaos durumu, binaların artçı depremler yüzünden sürekli güvensiz çalışma koşulu oluşturması vb. nedenler ile okuma gerçekleştirilememiştir. Mart ayından itibaren şirket müdürlüğümüz tarafından hem durum tespiti hem de sayaçlarda daha fazla birikmeye neden olmamak için depremin vurduğu merkezlerde endeks okunmasına karar verilmiştir. Okuma yapılan konutlarda yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı 6 ay boyunca okuma yapılamadığından ve bazı abonelerin kurumumuzdan veya yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmamasına rağmen sağlam konutlarda meskenlerde, ticarethanelerde ve sanayi abonelerinde kullandıkları elektrik sarfiyatının bedelsiz olacağı zannı ile elektrik kullanımının arttığı ve bunun neticesinde bir kısmı yüklü faturalar ortaya çıkmıştır. Bu tüketimlerin faturalandırılmasında esas alınan birim fiyatlar halen tüm TEDAŞ'a bağlı şirketlerce ortak kullanılan Abone-Net Programında yüklenen tarifelerin tüketimin yapıldığı aylara yayılacak şekilde ortalama tarifesi alınarak oluşturulmuştur. Abonelerin başvurusu olması halinde faturalarında ödeme durumlarına göre 8 aya kadar taksitlendirme kolaylığı sağlanmaktadır."

Reklam
Reklam

Bu arada, soru önergesine verilen cevapta "Van ilimizde yaşanan deprem sonrası Bakanlığım kuruluşları bölge ile ilgili elektrik sistemi ve kömür dağıtımı başta olmak üzere önemli çalışmalar yapmış ve 2012 yılı plan ve projelerini buna göre revize etmişlerdir" diye de belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz