Vantilatör çeşitleri nelerdir? Vantilatör ne kadar elektrik harcar, çok yakar mı?

Yaz aylarında sıcaktan kurtulmanın en pratik metotlarından biri klima kullanmaktadır. Ancak bazı durumlarda klima yerine serinletici etkiye sahip vantilatör cihazları da tercih edilmektedir. Bu cihazların kurulumu klimalara göre daha kolay olmakla birlikte farklı boyut ve özelliklere de sahiptir. Günümüzde pek çok farklı amaçla kullanılan vantilatör bulunmaktadır. Peki, vantilatör çeşitleri nelerdir ve vantilatör ne kadar elektrik harcar, çok yakar mı?

İnsanlar sıcak havalarda biraz serinlemek için çeşitli cihazlardan yararlanmaktadır. Bu cihazlardan biri de pek çok farklı özellikleriyle dikkat çeken vantilatörlerdir. Hem pratik hem de ekonomik yönleriyle öne çıkan vantilatörler, kullanılan ortamın serinlemesine yardımcı olmaktadır. Günümüzde küçük vantilatör gibi birçok farklı vantilatör çeşidi mevcuttur.

Vantilatör çeşitleri nelerdir?

Günümüzde çeşitli nitelik ve çalışma prensipleriyle öne çıkan pek çok vantilatör türü bulunmaktadır. Bazı vantilatör çeşitleri ayaklı özelliğe sahipken bazıları ise tavana monte edilerek kullanılabilmektedir. Vantilatörler, klimalara nazaran daha ekonomik de olmaktadır. Kış aylarında insanlar kat kat giyinerek bir şekilde soğuğu tolere edebiliyorken, yaz döneminde bu mümkün değildir. Yaz aylarında sıcaklık derecesi çok fazla olduğunda ev ortamında nem dengesi değişmekte ve yükselmektedir.

Reklam
Reklam

İnsanlar evlerinde ya da iş yerlerinde serinlemek ve biraz nefes alabilmek için birçok özelliğe sahip vantilatör türlerinden birini tercih etmektedir. Birbirinden farklı tasarımı ve özelliği ile öne çıkan vantilatör türleri genel olarak şunlardır:

  • Tavan vantilatörü: Adından da belli olduğu üzere tavana monte edilerek kullanılan vantilatör türlerinden biridir. Kullanılan alan içerisinde geniş bir hava akımı sağlamaktadır.
  • Masaüstü vantilatörü: Uzaktan kumandaya sahip çeşitleri de bulunan bu vantilatör türü diğerlerine göre daha küçük bir boyuta sahiptir. Taşınabilir niteliği sayesinde her yerde kullanılabilir.
  • Kule tipi vantilatör: Küçük alanlarda tercih edilen bu vantilatör modeli ise uzun ve dar bir tasarıma sahiptir. Kullanılan alanda iyi bir hava sirkülâsyonu sağlar.
  • Ayaklı vantilatör: Ayakları olan bu vantilatör çeşidi ise yüksek performansta çalışarak ortamı daha hızlı soğutma özelliğine sahiptir.
  • Buharlı vantilatör: Gerek dışarıda gerekse kapalı alanlarda kullanımı yaygın olan bu vantilatör türünde ise ekstradan bir su haznesi mevcuttur. Bu su haznesi içerisine doldurulan su, cihaz çalıştığında buharlaştırarak bir sis gibi çevreye yaymaktadır. Sulu vantilatör adıyla da bilinmektedir.
  • El vantilatörü: İsminden de anlaşılabileceği gibi ele sığan çok küçük boyutlu bir vantilatör çeşididir. Taşınabilir özelliğinden kaynaklı her yerde kullanıma uygundur.
  • Yer tipi vantilatör: Dış veya iç mekânlarda da kullanılabilen bu vantilatör türü ise zemine yakın bir tasarıma sahiptir.
Reklam
Reklam

Vantilatör ne kadar elektrik harcar?

Günümüzde pek çok kişi tarafından kullanılan ve son derece ekonomik olan çeşitli vantilatör modelleri bulunmaktadır. Vantilatörler, klima cihazlarına göre daha fazla elektrik harcayabilmektedir. Vantilatörlerin elektrik harcama değeri kullanım sıklığına ve cihaz çeşidine göre farklılık gösterebilmektedir. Tavana monte edilerek kullanılan tavan vantilatörleri, masa vantilatörü modeline kıyasla daha fazla elektrik tüketebilmektedir. Vantilatörler taşıdıkları özelliklerine göre genellikle 40 ile 100 watt arasında elektrik harcayabilme kapasitesine sahiptir.

Reklam
Reklam

Vantilatör çok yakar mı?

Vantilatörler birçok farklı tasarıma ve boyuta sahiptir. Tüm gün çalışan bir vantilatör çok fazla elektrik harcayabilmektedir. Klimalar ise belirli aralıklarda çalıştığı için vantilatörlere nazaran daha az enerji tüketir. Bütün gün hiç kapanmadan kullanılan 50 wattlık bir masa vantilatörü yaklaşık olarak 1,20 kwh elektrik tüketebilmektedir. Bu elektrik harcama ve tüketme oranları vantilatörün boyutuna, gücüne ve özelliklerine göre değişebilmektedir. Bu cihazlar doğru kullanıldığı takdirde uzun ömürlüdür ve güçlü bir soğutucu etkileri vardır.

Anahtar Kelimeler: