Varan'da yeni hedefler

İSTANBUL (İHA) - Varan Turizm Seyahat A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı, Varan'a karayoluna hizmet için geldiğini, ancak Varan bünyesinde ufukta havayolu şirketinin de bulunduğunu söyledi.

Türk Hava Yolları'nda (THY) atölye mühendisliğinden en üst makam olan genel müdürlüğe kadar yaklaşık 30 yıl çeşitli makamlarda görev yaptığını belirten Yusuf Bolayırlı, Varan'ı tercih etmesini ve karayolu ve havayolu ile ilgili yapacağı çalışmalar konusunda İhlas Haber Ajansı'na (İHA) açıklamalarda bulundu.
Bolayırlı, THY'den emekli olduktan sonra Varan'dan teklif aldığını ve bir süre inceleme yaptıktan sonra karayolunda da önemli hizmetlerin yapılabileceğini gördüğünü ve teklifi kabul ederek, karayolunun önemli şirketlerinden Varan'la çalışmaya başladığını söyledi. Varan'a geldiğinde 'bir havayolu şirketi kurmak' gibi kamuoyunda hakkında çeşitli spekülasyonların yapıldığını hatırlatan Yusuf Bolayırlı, "Varan'a girişimin sebebi, ulaşım sektöründe başka bir alanda hizmeti devam ettirmek. Varan'a 'Bir havayolu şirketi kurmak' maksadıyla girmedim. Havayolu bu sektörlerin en üstünde olan kuruluşlar. Ancak karayolu ulaşımı da havayolu hizmetinden aşağı kalır yanı yok. Bir tek zaman faktörü var" dedi.

Reklam
Reklam

"VARAN, KALİTESİYLE HAVA ŞİRKETİ DE KURAR" Varan'ın kaliteli bir marka olduğunu ve kaliteli bir ürün ortaya koyduğunu belirten Yusuf Bolayırlı, "Varan'da, havayolunda ciddi olarak çalışmalar yapılıyor. Bizim normal düşüncemiz turistik taşıma yapmak hem içeriye hem dışarıya. Ama ağırlığı yurt dışına vermek istiyoruz. Varan 1970'li yılların başında charter bazında havayolu taşımacılığı yapmış bir firma. Burada da şartları inceliyoruz. Bu işe sıcak bakıyoruz" diye konuştu.

Şirketin halka açılma konusundaki görüşlerini de aktaran Yusuf Bolayırlı, "Varan, her türlü şarta uyum sağlayabilecek durumda. Eğer şartlar bizi oraya doğru getirirse o da gerçekleştirilebilir. Orta vadede düşünüyoruz. Havayolu öncesi mi olur sonrası mı o şartlar oluşunca konuşmak daha yerinde olacaktır" ifadelerini kullandı.
Taşıma türlerinin birbirini tamamlayan unsurlar olduğuna işaret eden Yusuf Bolayırlı, dünyada taşımacılık sektöründe en çok kullanılan karayolu olduğunu, otobüs taşımacılığının ön planda olmakla birlikte, fertlerin özel araçlarıyla yaptıkları yolculuğun ilk sırada gözlemlendiğini belirtti. Demiryolunun sürekli ivme kaybeden bir sektör olduğunu ve bu ulaşım sisteminin giderek terk edilmeye başlandığını ifade eden Yusuf Bolayırlı, şunları söyledi:
"Demiryolu Japonya'da biraz ilgi görüyordu ancak orada da yüzde 80'lerden yüzde 29'lara geriledi. Avrupa'da ise yüzde 6'lar seviyesinde. ABD'de neredeyse yok denecek kadar az. Türkiye'de de yüzde 2'ler civarında. Dolayısıyla kara taşımacılığı Türkiye'de yüzde 95'lere geliyor. Avrupa'da uçak yüzde 5, tren yüzde 6. ABD'de yüzde 10 uçak, tren taşımacılığı yok denecek kadar az."

Reklam
Reklam

"HAVAYOLU HİZMETLERİNİ KARAYA İNDİRMEK İSTİYORUZ" Varan'da göreve başladığında havayolunda olup da karayolunda olmayan hizmetlerin analizini yaptığını ve bu hizmetleri karayolunda da denemeye başladığını kaydeden Yusuf Bolayırlı, şu ifadeleri kullandı:

"Önemli olan müşteri memnuniyetidir. Müşteri portföyünü arttırıcı çalışmalar yapmak düşüncelerimin büyük bir kısmını ihtiva ediyor. Çünkü Türkiye'de 15 yolcudan fazla taşıma yapanları otobüs sayarsanız yüzde 50 civarında bir otobüs yolcusu potansiyeli mevcut. Krizlere rağmen karayolculuğunda önemli bir gerileme olmadı. Gönül arzu ediyor ki krizler sebebiyle yolculuk yapamayan halkımız, ekonomide düzelmelerle birlikte turizmle ilgili aktivitelerini arttırırlar. Yani Düzelme ne kadar iyi ve çabuk olursa o doğrultuda seyahatler de artacaktır."

Müşteri portföyünün, müşteri memnuniyeti ile artacağına dikkat çeken Bolayırlı sektörde rekabetin gittikçe arttığını, bunun sadece karayolunda değil havayollarında da görüldüğünü vurguladı. Ayakta kalabilmek için yenilikler yapılmasının gerekli olduğuna değinen Yusuf Bolayırlı, "Varan'ın tarihine baktığınızda firmanın hep ilkleri gerçekleştirdiğini görüyoruz. Biz de aynı vizyonla devam etmek istiyoruz. Bir kere yolcuya daha fazla avantajlar sağlamak yönünde çalışmalarımız var. Varanmiles bu çalışmalarımızdan bazıları. Varan'ın 100 bine yakın üyesi var. Bu da önemli bir potansiyel ama bu potansiyeli katlamak elbette ki şirketimizin başarısı olacak" dedi.

Reklam
Reklam

"VARAN, SEKTÖRE SÜREKLİ YENİLİKLER GETİRDİ" Varan, yolcu taşımacılığından konaklama tesislerine kadar 1960'tan bu yana sektöre sürekli yenilikler getirdiğini hatırlatan Bolayırlı, "Yolcuların evden alınması, internetten bilet satışı, rezervasyon sistemleri, 1984'te Setra otobüslerinin Türkiye'ye getirilmesi, hatta bu otobüslerin burada imal edilmesi Varan tarafından gerçekleştirilmiştir. Bunları yaparken yine sahasında ilk kalite ödülleri alan firmadır. Otobüslerde her yıl yenilemeler devam ediyor. Geçen yıl gelen tek ve çift katlı otobüsler çok kaliteli. Neredeyse uçak teknolojisi yere indi. Bunlar Varan tarafından sunulan hizmetler" diye konuştu.
Gerek havayolu ve gerekse karayolunda fiyat düşürmenin rekabetçilikten çok firmaların da istediği bir husus olmadığını belirten Yusuf Bolayırlı, "Fiyat düşürmek hesap kitap meselesidir. Hiç kimse zararına iş yapmak istemez. Düşük fiyatlarla yolcu taşımak sizi sonunda hüsrana uğratabilir. Bugün Almanya'dan 19 Euro'ya yolcu taşınıyor. Ama 19 Euro'luk tank sektöründe en çok kullanmaya karşılık 219 Euro'ya da taşımacılık aynı hızla devam ediyor. Önemli olan kalite ve güvendir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Rekabetin karayolunda daha fazla olduğuna işaret eden Bolayırlı, şunları söyledi:
"570 civarında otobüs işletmesi var. Dolayısıyla ya fiyatla oynayacaksınız, bu da sizi ileride iflasa götürür, ya da kaliteyi arttıracaksınız. Firmalar yolcuya verdikleri kaliteli hizmet ve güvenle yer edinir. Varan olarak da biz bu yolu seçtik. Yıllardır da ayaktayız. Önemli olan yolcu pastasını büyütmektir."