Varis Nedir?

Varis hastalığını anlamak için normal bacaklardaki kan akımının fizyolojisini anlamamız gerekir.

Varis hastalığını anlamak için normal bacaklardaki kan akımının fizyolojisini anlamamız gerekir. Kan toplar damarlar (venler) yoluyla bacaklardan kalbe doğru akar. Varis hastalığı yüzeyel toplar damarların hastalığıdır. Mültiple faktorlerin etkisi altında yüzeyel toplar damarlar dilate olup elastisitelerini kaybediyorlar.

Venlerdeki kapakcıklar ise normal fonksiyonlarını kaybedip kan akımı sırasında tamamen kapanmıyorlar ve bunun sonucunda kan ters yönde kalbe doğru değil ayaklara doğru akar.

Reklam
Reklam

Derin venöz sistemdeki dolgunluk perforan venler yoluyla yüzeyel venöz sistemi de etkiler ve yüzeyel venöz sistemde genişleme ve dolgunluk ortaya çıkar.

Çirkin ve lüzumsuz varislerinden rahatsız olanlar, kötü görünümü nedeniyle etek giyemeyenler artık bu sıkıntılarından rahatça ve kısa sürede kurtulabiliyorlar.

Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde varis hastalığı görülmektedir. Bu özgüven eksikliğine de neden olabilmektedir.
Bir ağaç düşünün ağacın dalları var kökü var. Ağacın dallarını kurutmak ağacın temelini kurutmayınca işe yaramaz. Ağaç ileriki yıllarda daha güçlü bir dal verir. Bizim uyguladığımız tedavi de ağacın kökü kurutuluyor ve hastalık tekrarlamamış oluyor.

Op. Dr. Cafer Abbasoğlu