Varis Tedavisi

Varis tedavisinin en önemli aşaması korunma ve doktor tavsiyesi ile kullanılan varis çoraplarıdır.

Varis tedavisinin en önemli aşaması korunma ve doktor tavsiyesi ile kullanılan varis çoraplarıdır. Varislerin tedavileri tiplerine göre değişmektedir. Birinci tip varislere laser fototerapi veya skereterapi uygulanır. İkinci tip varisler skereterapi (varis içine ilaç uygulamak) yapılabilir, bu metod strip ve ligasyona bir alternatiftir. Yapılırken, skereterapiden önce ve sonra Skleroterapide sklerozan madde dilate ven içine injekte edilir, sklerozan ajan ven duvarındaki parietal tabakada iltihabi reaksiyon oluşturur ve tromboz oluşturmadan ven lumenini kapatabilir. Skleroterapi sırasında cilt reaksiyonları ve ilacın yanlışlıkla atar damarlara verilmemesine dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu komplikasyonu önlemek için ultrasonografi eşliğinde genişlemiş toplar damarı görüntüleyerek sklerozan ajan verilmektedir. Üçüncü tip varislere operasyon uygulanmaktadır. Strip ve ligasyon en uygun operasyon yöntemidir. Genel aneztezi veya epidural anestezi ile yapılabilir. Operasyondan sonra ağrı, ağırlık, şişkinlik ve krampları bulunan hastaların semptomlarının azalması ile birlikde kozmetik olarak da iyi sonuçlar elde edilmiştir.

Reklam
Reklam

Cerrahi işlem yapılırken yüzeydeki toplar damar ana toplar damara döküldüğü yerden kesilmektedir (ligasyonu divizyonu). Elastik çoraplar ve komprasyon bandajları varis hastalıklarının belirtilerini azaltmak için kullanılan semptomatik bir tedavi yöntemidir. Komprasyon yüzeysel ven basıncını direct olarak azaltamaktadır. Ayrıca bacaktaki kas pompasını destekleyerek ven düşümünü iyileştirir.

Lazeri biz ultrason altında yapıyoruz. İstanbul'da çok az yer bunu yapıyor. Yüzeydeki damarlara ultrason altında görerek ilaç veriyoruz. İlacın derin damarlara kaçmamasını sağlıyor ve yüzeysel damarları kurutuyoruz. Bazen de iptal edilecek damarı ulstrasonla tespit edip uygulama yapıyoruz. Ultrasonu da sık bir şekilde varis tedavisinde kullanıyoruz.

Hastalar bazen ben lazer ile tedavi olmak istiyorum diye geliyor. Ancak cildin tipine, basınca, varisin durumuna göre tedavi seçeneklerine doktor karar verir ve hastaya sunar. Hasta kendisi şu ya da bu tedaviyi istiyorum diye gelemez. Bir hastada bazen 2-3 tedavi yöntemi uyguluyoruz. Tedaviler oldukça kolay, bazı durumlarda hasta 10 dakikada tedavi olu hemen alış verişine gidebiliyor.

Reklam
Reklam

Ülkemizde varis tedavisini hangi branş uzmanları yapar?
Bize gelen hastalar tavsiye üzerine geliyor. Tedavi sonrasında şikayet eden hiçbir hastam olmadı. Varis ameliyatlarını ülkemizde Genel cerrahlarda yapıyor. Ancak bazen branşı damar cerrahı olmayan doktorların tedavi uyguladıkları hastalar şikayet ederek bize geliyorlar. Ben hastalara şu uyarılarda bulunuyorum; Güzellik merkezlerindeki uzmanlığı kalp damar cerrahlığı olmayanlara damarlarınızı yaktırmayın, ameliyat olmayın. Sonrasında uygulanan kötü tedavileri düzeltmek çok daha zor oluyor. Güzellik merkezlerinde lazer uygulamaları ile kılcal damarlarınızı yaktırmayın, bu geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabilir. Ehline muayene olun ve tedavi olun.

Aynı zamanda yurt dışındaki hastanelerde 2 ay süreyle görev alarak, varis ve atar damar hastalıkları hakkındaki son gelişmeleri yakından takip ediyor, Türkiye'de bunları uyguluyorum. Yurtdışındaki merkezlerle hastalarla ilgili bilgi ve istatistiklerimizi her zaman paylaşıyoruz.

Reklam
Reklam

Op. Dr. Cafer Abbasoğlu