Varis tedavisinde gecikmeyin

BURSA (İHA) - Varisin kadınları olduğu kadar erkekleri de etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu belirten uzmanlar, kadınları estetik görünüş açısından rahatsız eden varisin tedavisinin alınacak basit tedbirler ve erken teşhisle kolaylaştığını kaydetti.

Kadın cilt yapısının daha ince olmasının varisi tetikleyen en önemli faktör olduğunu, özellikle bacaklarda görülen varisin hem estetik hem de sağlık açısından ciddi bir sorun olarak değerlendirildiğini anlatan Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tüzün, "Büyüklüğüne bakılmaksızın genişlemiş, uzamış, ve kıvrımlı şekil almış her türlü toplar damara varis denilir. İnsan vücudunun en zayıf yapılarından birisi toplar damarların (venlerin) içindeki kapakçıklardır. Şeffaf ince zar şeklinde olan bu yapılar kanın çevreden kalbe dönerken yer çekimine bağlı olarak geri kaçmasını engelleyip, toplar damarların içinde basıncın artmasını önlerler. Bir şekilde bu kapakçıklar görevini yapamazlarsa, toplar damarlar içinde basınç artar ve varis oluşur" dedi.

Reklam
Reklam

Varisin oluşumunda genetik faktörlerin çok önemli bir rol oynadığını ifade eden Prof. Dr. Tüzün, ailesinde varis olanların varis başlamadan bir uzmana başvurmalarında yarar olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Tüzün, varisin diğer nedenlerini ise şöyle sıraladı:

"Hamilelik, şişmanlık, ayakta yapılan işler, sandalyede oturmak, düşük lifli diyet ve kabızlık, sıkı iç çamaşır, hareketsizlik, sigara kullanmak, doğum kontrol hapları."
Prof. Dr. Tüzün, varisin ilerledikçe şiddetli ağrı yaptığını kaydederek, "Bacaklarda yanma ve sızlama hissi oluyor. Bu açıdan varis ilerlemeden doktora gitmek gerekiyor. Tanı, damar cerrahının muayenesiyle kolayca konuluyor. Ancak bacak toplardamarlarının fonksiyonuyla ilgili daha detaylı bilgi dupleks ismi verilen ses dalgalarıyla yapılan bir alet vasıtasıyla elde ediliyor. Ana yüzeyel venlerde kapakçıklarda geri kaçırma mevcutsa etkin ve kalıcı tedavi için bu toplar damarın ana sistemle olan bağlantısı sona erdirilmelidir. Varis için üç farklı tedavi seçeneği var. Cerrahi yöntem, lazer yöntemi ve skleroterapi" diye konuştu.

Reklam
Reklam