Varis Tekrarlar Mı?

Ameliyat sonrasında hastalığın tekrarlama riski çok düşük bir ihtimal. Hormonal problemi varsa, ayakta duruyorsa, cildi çok inceyse, ailevi genetik faktörler yatkın ise başka yerlerden tekrarlama riski oluyor

Ameliyat sonrasında hastalığın tekrarlama riski çok düşük bir ihtimal. Hormonal problemi varsa, ayakta duruyorsa, cildi çok inceyse, ailevi genetik faktörler yatkın ise başka yerlerden tekrarlama riski oluyor ancak bu risk çok az ve daha uygun şartlarda tedavi edilebiliyor. Söz konusu risk düzenli kontroller ve daha rahat tedavilerle gideriliyor. Ağrısı, yanması, şişmesi, krampı oluyor. Bacakta kötü görüntüler olmuyor. Bazı hastalar geliyorlar ne olursa olsun etek giymek istediklerini belirtiyorlar. Varis tedavisinde önemli olan ameliyat sonrasında da korunmaktır.

Reklam
Reklam

Ülkemizde varis problemi çok önemsenmiyor. Göz problemi için gözlük seçerken pahalı modelleri tercih eden hastalar, bacaklarındaki yaraları geçer gibi düşünerek özen göstermiyor. Varis tedavisini geciktiriyor. 55 - 65 yaşından sonra Türk insanının kalp sorunları oluyor. Koroner hastalıklarında kalp damar cerrahları bacaklardaki toplar damarları ameliyatta by-pass da kullanılıyoruz.

Genç yaşlarda bacaklarında varis olan ve bu nedenle toplar damarlarına dikkat etmeyen kişilerin damarları özelliğini kaybedecek ve genişleyecektir. Bu toplar damarlarda çıkartılıp kalp hastalıklarında kullanılamaz. Koroner hastalarına böyle durumlarda başka alternatifler sunuyoruz ancak bu çözümler toplar damarlar kadar verimli olamayabiliyor. Kaza sonrası kendi damarını atar damar olarak da kullanabiliyoruz. Bu nedenle bacaktaki toplar damarlar çok önemlidir.

Bacaktaki toplar damarın kıvrım kıvrım hale gelmemesi kişinin hayat standardı için son derece önemlidir.

Bacaklarında varis oluşmaya başlayan kişiler kalp damar cerrahına başvurmalılar. Uzman kendilerinden dolaşımı daha net görebilmek için ultrasonografi ister. Cihazlarla bacaktaki toplar damarlar görülür. Şişliğin ve kan göllenmesinin derecesi, ara ve yan yolların durumu, doopler tespitlere göre uygun tedaviye karar verilir.

Reklam
Reklam

Op. Dr. Cafer Abbasoğlu