Türkiye Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Cafer Abbasoğlu'nu hastanedeki odasında ziyaret ettik. Hastalarıyla ilgilenen Dr. Abbasoğlu hastalarının fikirlerini almamıza izin verdi ve varis ameliyatı olan hastalarla da söyleştik. Hasta muayenesi aşamasında yanında bulunduk ve sizler için gözledik.
İlk olarak konuştuğumuz hastası 57 yaşındaki Uğur Güvenç hanımdı. Dr. Cafer Abbasoğlu'na bir tavsiye üzerine varisleri kanama halinde ve çok ağrılıyken ulaşmış. Ameliyat fikrine kesinlikle karşıymış muayene olmaya geldiğinde ve sonra Dr. Abbasoğlu onu ikna etmiş. Şimdi ise varis ameliyatı olduğu için çok mutlu... Gelin hikayesinin tamamını kendisinden dinleyelim; "57 yaşındayım ve bankacıyım. İşim gereği ve evde bazen çok ayakta ya da oturarak çalışmam gerekiyor. Aynı zamanda ailemizde genetik olarak varis hastalığı mevcut. İlk olarak 1876 yılında iğne ile kurutma yoluyla tedavi oldum. Ancak bu tedavi rahatsızlığı geçici olarak çözdü, daha sonrasında daha arttı. Damarlarımda kanama başlamıştı, varislerim son haddine gelmişti. Ameliyat denilmişti, korktuğum için uzun zamandan beri ameliyat olmaktan çekiniyordum. Gece kramplarım fazla oluyordu, parmak uçlarım uyuşuyordu, kan dolaşımım normal değildi. Damarlarım tıkalı olduğu için zaman zaman sıkıntı nedeniyle ter boşalıyordu. Parmak kalınlığımda varislerim vardı. Doktor beye tavsiye üzerine geldim ve ikna oldum. 2 yıl önce basit bir operasyon geçirerek iyileştim. Varis ameliyatından sonra herhangi bir şikayetim yok, varis çorabımı da düzenli giyiniyorum. Varislerimin kötü görüntüsü sebebiyle eskiden etek giyemiyordum şimdi giyebiliyorum.
Operasyon sonrası yürüyerek girip yürüyerek çıkıyorsun. Sadece kesikler ağrıyor. Parmak kesilmesi gibi bir ağrı olıuyor. Vücut yapısına da bağlı yaranın iyileşmesi. 2 çocuğum var. Hamilelik süreci varislerin artmasına, daha kötü hal almasına neden oluyor. Varisler bizim ailede var. Abim de bu nedenle varis ameliyatı oldu. Yürüyüş çok iyi geliyor. 1976'da iğne ile varis tedavi oldum. Bu tedavi varislerin artmasına neden olmuş. Bu ilk tedavi nedeniyle varislerim artmış ve bu nedenle geç iyileşti."
56 yaşındaki diğer bayan hasta ise Dr. Abbasoğlu'nu TV'de izlemiş ve Adana'dan gelmiş. Dr. Cafer Abbasoğlu hastayı muayene ederken yanında bulunmamızı istiyor. Hastanın dizden aşağısı oldukça şiş ve bilek çevresinde kararma ve iyileşmiş yara izleri var. Yürümekte zorluk çekiyor.
Dr. Cafer Abbasoğlu muayenesini devam ederken şunları anlatıyor;
Hastamızın kanı aşağıdan yukarı gelemiyor. Dizin altında gölleniyor, bu tür göllenmeler zamanla cilde basınç yaparak bilek çevresinde pigmentasyon dokusunu etkiler, renk değişimine neden olur. Cilt siyahlaşır, cilt zamanla inceliyor ve zamanla yaralar oluşur. Yaralar sebebiyle doktor doktor gezen hastalar oluyor. Bu damarın köklerini bağladığımızda, görüntü düzelir, şişme şikayetleri azalır. Yaş ve kilosu varis sorunu yaşamasına neden oluyor. Eskiden varis hastalıkları iç, dış, dişi ya da erkek varis olarak adlandırılıyor ve tedavi edilemiyordu. Günümüzde tüm bunların tedavisi vardır."
Dr. Cafer Abbasoğlu, daha sonra el doopler'i ile hastanın damarların atışını dinledi. Tıkalı ya da verimi düşük damarları tespit etti. Damarların genişliğine kan basıncına baktı. Varis ameliyatı için hastaya bilgi verdi. Varis ameliyatının 45 dakikalık bir uygulama olduğunu, sonrasında hastaya 10 saat sonra ayağa kalkabileceğini söyledi.