Varlık barışı uzuyor

ANKARA (A.A) - Varlık barışında, ilk uygulamada başvurup da parasını getirmeyenler, 30 Eylül'e kadar devam edecek 2. uygulama döneminde yeniden müracaatta bulunabilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Torba Yasa Tasarısına bir önergeyle eklenen varlık barışı uygulamasının kapsamına, 1 Haziran 2009 tarihi itibariyle sahip olunan varlıklar girecek. Yurt içi ve yurt dışındaki kişi ve kuruluşlar, bu varlıklar için 30 Eylül 2009 tarihine kadar varlık barışı başvurusu yapabilecekler. Bakanlar Kurulu'na verilen yetki çerçevesinde bu süre, gerek duyulursa 31 Aralık 2009 tarihine kadar da uzatılabilecek.

Reklam
Reklam

Yurt içi varlıklar için ilk uygulamadaki gibi yüzde 5, yurt dışı varlıklar için de yüzde 2 oranında vergi ödenecek. 2. varlık barışı uygulamasından, ilk uygulamadan farklı olarak katma değer vergisi nedeniyle yapılan tarhiyatlar da yararlandırılacak.

-ALİ TÜRKAN DA KAPSAMDA-

İlk uygulama döneminde varlık barışı için başvurup da parasını getirmeyenler, eski başvuruları sırasında tahakkuk eden vergiyi ödemek koşuluyla 2. uygulama döneminde yeniden başvuru yapabilecek.

Buna göre, 27 Şubatta Ankara Cumhuriyet Vergi Dairesine başvurusunda yurt dışındaki 5.2 milyar liralık kaynağı yurda getireceğini beyan ederek varlık barışı için başvurduğu halde vergi ödemede tanınan süreyi geçirdiği için bu hakkı ortadan kalkan Ali Türkan da, kendisine tahakkuk ettirilen 104 milyon liralık vergiyi ödeyerek, uygulamadan yararlanmak için yeniden müracaat edebilecek.

Bu arada, ilk vergi barışı uygulamasında başvuruda bulunanlardan, tahakkuk eden vergiyi gecikme zammıyla birlikte 30 Eylül 2009 tarihine kadar ödemeyenler, ilgili Kanundaki mahsup imkanından da yararlanamayacak.

Reklam
Reklam