Vartolu Kadınlar, At Sırtında Koyun Sağmaya Gidiyorlar

Muş’un Varto ilçesine bağlı Tekne düzü köyündeki kadınlar, koyunlarını sağmak için 8 kilometrelik yolu at...

Muş’un Varto ilçesine bağlı Tekne düzü köyündeki kadınlar, koyunlarını sağmak için 8 kilometrelik yolu at sırtında gidiyor.

Muş'un Varto ilçesine bağlı Tekne düzü köyündeki kadınlar, ‘berivanlar’ koyunlarını sağmak için her gün 8 kilometrelik zorlu bir yolculuk yapıyor. At üzerinde yolculuk yaparak yaylaya giden ‘berivanlar’, çoğu zaman kendi aralarında at yarış yaptıklarını da söylüyor. At üzerinde yolculuk yaparak kendilerini özgür hissettiklerini ifade eden kadınlar, at biniciliğinin ayrı bir zevk olduğunu dile getiriyorlar.

Reklam
Reklam

“AT KOŞTURMAK ÖZGÜR BİR YAŞAM GİBİDİR”

Tekne düzü köyündeki kadınlardan Suna Kalkan, köydeki bütün kadınların at biniciliğinde usta olduğunu söyledi. Kalkan, "Atlarımızı alıp kadın arkadaşlarımızla beraber yaylanın yolunu tutuyoruz. Günde iki sefer gidip geliyoruz. Yaylaya süt sağmak için gidiyoruz, sütümüzü diğer atlarla getiriyoruz. Köydeki bütün kadınların binicilik konusunda ustalaştığını diyebilirim. Çok zevkli oluyor. Kendimizi özgür hissediyoruz. At binmeyi öğrenene kadar birçok kez kaza geçirdik. Birçok arkadaşımın kolu kırıldı. Kiminin ayağı kırıldı ama sonunda öğrendiler. Ben de öyle oldum. Ama şimdi iyi at koşturabiliyorum. Kadın arkadaşlarımızla yarışa giriyoruz bazen. Mutluluk vericidir. Özgür bir yaşam biçimidir" dedi.

“KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA İYİ AT KOŞTURUYOR”

Kadınların erkeklerden daha iyi at sürdüğünü ifade eden köy muhtarı Metin Aydoğdu ise, "Kadınlar at sırtında yaylaya gidiyor. Burada her kadına ait bir at var. Bazen yarış bile yapıyorlar. Kadınlar hiç kimseye ihtiyaç duymadan birçok işi yapıyorlar. Bu da onların güçlü olduğunu gösteriyor. Çok uzun zamandır kadınlar at sırtında yaylaya berivanlık yapmaya gidiyor. Mutluluk vericidir. İzlerken bile özgürlüğün ne kadar anlamlaştığını görüyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz