Vasiyetname nasıl yazılır? Vasiyetname ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizi bu denli zengin gösteren kelime türlerinden biri birleşik sözcüklerdir. İki ya da daha çok sözcüğün bir araya gelip yeni bir anlam ifade etmesi, birleşik kelime olarak tabir edilmektedir. Günümüzde pek çok kullanıcı birleşik kelimeleri yazarken sıklıkla yazım yanlışı yapmaktadır. Dilimizde yazım tarzında çoğunlukla imla hatası görülen sözcüklerden biri vasiyetname kelimesidir. Peki, vasiyetname nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Kelimeleri doğru bir şekilde yazmak, yazılı iletişimlerde karşılaşılan yazım hatalarının önüne geçilmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Türkçemizde yazımında sıklıkla hata görülen kelimelerden biri vasiyetname sözcüğüdür. Bir birleşik sözcük olarak karşımıza çıkan bu kelimenin yazım şeklinde hata görülmesinin altında yatan sebeplerinden biri, bazı birleşik sözcüklerin ayrı, bazılarının ise bitişik yazılmasından dolayıdır.

Vasiyetname nasıl yazılır?

Vasiyetname sözcüğü, “vasiyet” ve “name” kelimelerinin yan yana gelmesi ile oluşmuş bir birleşik sözcük olarak bilinir. Birleşik kelimelerin yazımında yaygın olarak yazım hatası yapılmakta ve bu hataların düzeltilebilmesi için sözlük siteleri ziyaret edilmektedir. Sözlük sitesi denildiğinde ise ilk akla gelen TDK bünyesindeki güncel Türkçe sözlük kılavuzudur.

Reklam
Reklam

Bu kılavuz aracılığı ile vasiyetname yazımı konusunda en güncel veriler kolayca elde edilmektedir. Ayrıca kelimeleri anlamlarını bilerek kullanmak gerekir. Manası bilinmeden gelişigüzel yazılan sözcükler, metinlerin anlaşılmamasına yol açabilmektedir. Bu yüzden sözcüklerin manasından emin olunmadığında Türk Dil Kurumunun sözlük sayfası ziyaret edilebilir. Bu bağlamda vasiyetname TDK’ye göre anlamı şöyledir:

  • (İsim) Bir şahsın vasiyetini yazıp belirtilmiş olduğu belge, vasiyet.

Vasiyetname ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır?

Vasiyetname kelimesinin kökeni yabancı kökenlidir. Birleşik kelime grubuna giren bu sözcüğün ilk kelimesi “vasiyet” Arapça kökene sahipken, ikinci sözcük olan “name” kelimesi ise Farsça kökenlidir. Bu kelime birçok yazılı mecrada karşımıza “vasiyet name” şeklinde çıkmaktadır. Bu kelimenin ayrı olarak yazılması ve kullanılması, Türk Dil Kurumu açısından doğru kabul edilmemektedir. Cümlede isim görevini üstlenen bu kelimenin doğru yazım şekli her zaman “vasiyetname” şeklinde bitişik olmalıdır.

Reklam
Reklam

Türk Dil Kurumuna ait olan Türkçe sözlük kılavuzu sayfasından bu sözcüğü arattığımızda bu kelimenin doğru kullanımının bitişik olması gerektiğini görüyoruz. Bu bilgileri göz önüne aldığımızda vasiyetname doğru yazılışı şu şekildedir:

  • Vasiyetname (doğru kullanım)
  • Vasiyet name (yanlış kullanım)
Anahtar Kelimeler: