Vatandaş alacağı parselin özelliklerini internetten öğrenebilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tapu ve kadastro çalışma ve bilgilerinin 'Çok Amaçlı Arazi Bilgi Sistemine'...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tapu ve kadastro çalışma ve bilgilerinin 'Çok Amaçlı Arazi Bilgi Sistemine' dönüştürülmesini amaçladığı 'e-devlet' projesi olan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ni (TAKBİS) tamamladı. 2001 yılında başlatılan TAKBİS Projesi kapsamında yurt genelindeki tüm tapu kayıtları sayısal ortama aktarıldı. Merkezi veritabanına aktarılan kayıtlar ile tüm tapu müdürlüklerinde TAKBİS ortamında online hizmet verilmeye başlandı. Vatandaş artık alacağı parselin eni, boyu, özelliği, imar durumunu, elektrik, su, yol durumunu internetten öğrenebilecek.

Reklam
Reklam

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı TAKBİS projesiyle, taşra birimlerinde vatandaşlara daha iyi hizmet vermek için online randevu yazılımı geliştirildi. Vatandaşlar artık tapu dairelerine gitmeden tapu işlemleri için sıra alabilecek. Vatandaşların online randevu ile tapu müdürlüğüne başvuru yaptıktan sonra, başvuruyu alan müdürlüğün ilgili personeli vatandaşların cep telefonuna işlemin başladığına, harç dekontlarının hazır olduğuna ve imza aşamasına gelindiğine dair kademeli olarak SMS yollayacak. Böylece vatandaşlar kurumda beklemek yerine diğer işlerini zaman kaybı olmadan gerçekleştirebilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TAKBİS projesi için “Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesindeki parselleri bilgi teknolojilerinden istifade etmek sureti ile verilerinin hepsini elektronik ortamda toparladık. Bir parselin eni, boyu, özelliği, imar durumu nedir, elektriği, suyu, yolu var mı, bunların hepsini toparladık.” dedi.

Bilgi teknolojilerinin önemine değinen Bakan Bayraktar “Türkiye’de tapu sahipleri, tapunun bulunduğu ilçeden veya ilden değil, başka bir ilden veya ilçeden de tapusunu verip alabilecek. Örneğin Edirne'de yaşayan bir vatandaş Kars'ta bulunan arsasını satmak için yüzlerce kilometre yol gitmeyecektir. İnsanlarımız evinden, bilgisayardan, e-devlet şifresi ile kimlik numarasını girmek suretiyle Türkiye’nin herhangi bir yerindeki, kendisine ait olan gayrimenkulün bilgilerini öğrenebilecek.”diye belirtti.

Reklam
Reklam

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TAKBİS ile kamu hizmetlerinin sunumunda vatandaş memnuniyetinin üst düzeyde sağlanması ve vatandaş talep ve şikayetlerin iletilebilmesi için Alo Tapu-Kadastro Hattı (Alo Tapu Hattı 444 TAPU veya 444 82 78) oluşturdu. Vatandaşlar tarafından Alo Tapu-Kadastro Hattı yanında tapu ve kadastro birimlerinin elektronik posta adresleri de kullanılabilecek. Vatandaşlar, TAKBİS kapsamında bulunan tapu müdürlüklerinde, yapılan tüm işlemlere ait tapu harç ve döner sermaye ödeme bilgileri on-line olarak e-devlet kapısından şifresiz sunulacak. Başvuru sırasında verilen ön başvuru formu üzerinde bulunan harç sorgu no bilgisi ile işlemlere ait ödeme makbuzlarına www.turkiye.gov.tr adresinden ulaşabilecekler.

TAKBİS kapsamında 957 tapu müdürlüğünün veri giriş işlemleri tamamlanarak çevrimiçi (on-line) hizmete açıldı. 2012 yılı itibarı ile tapu müdürlüklerinde iletişim alt yapısının bakır kablolardan fiber alt yapıya geçişi sağlanmış, bu sayede iletişim hızı ve kapasitesi 5 ila 10 kat artırıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: