Vatandaşlar borcunu ödemiyor

ANKARA (İHA) - Devletten alacağı 3.5 milyar YTL silindiği için birçoğu icralık olan hastanelere, vatandaşlar da borç takmaya başladı.

Sağlık güvencesi olmadığı için tedavi ücretini ödeyemeyenler işi bittikten sonra sırra kadem basıyor. Sadece Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 2 milyon YTL alacağı var. 900 hastanenin vatandaşlardan alacağı neredeyse silinen 3.5 milyar YTL'ye ulaşıyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, göreve geldiği günden beri her fırsatta hastane yöneticilerine, "Parası olmayan vatandaşı rehin almayın" diye uyarıyor. Aradan geçen 3 yıllık sürede istisna olaylar dışında parası olmadığı için hastanede 'rehin kalan' olmadı. Hastane yöneticileri, Akdağ'ın talimatı üzerine, tedavi için gelen ancak parası olmayanlara sadece bir belge imzalatıyor. Adres Tespit Tutanağı olarak bilinen belgede, borçlu kalan vatandaşın adı, soyadı, adresi ve telefon numaraları gibi kişisel bilgiler yer alıyor. Tedavisi biten ve hastane masraflarını ödeyemeyecek durumda olanlar bu belgeyi imzaladıktan sonra evlerine gidebiliyor. Sağlık Bakanlığı'nca çok iyi niyetle başlatılan uygulama istismar edilmeye başladı. Yüzlerce kişi gördüğü tedavi karşılığında tek kuruş ödemediği gibi kendisine adresi bildirmesi için verilen belgeye de yanlış bilgiler yazıyor. Bir çoğu hastane işlemlerinden sonra 'ücret tahsili' için kendisine ulaşılamaması başka bir kenti, hatta başka isimler veriyor. Adres Tespit Tutanağı'ndaki bilgilere dayanarak para tahsiline giden görevliler uydurma bilgilerle karşılayınca büyük şaşkınlık yaşıyor.

Reklam
Reklam

HASTANELER ALACAKLI Hastanelerde "rehin kalma dönemi bittikten sonra vatandaşların sağlık kurumlarına borcu bol sıfırlı rakamlara ulaştı. Sadece Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 2 milyon YTL alacağı var.
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2006 yılının ilk 2 ayında yaklaşık 6 bin kişi bedava tedavi gördü ve kuruma 400 bin YTL (400 milyar) borçlandı. Haziran-Aralık 2004 tarihleri arasında ise toplam 2 bin 765 kişi 215 bin YTL (215 milyar) borç bıraktı. Sadece Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 3 yılda vatandaşlardan alacağı 2 milyon YTL'yi geçti. Türkiye'de 900 hastanenin alacakları ise devletin bir kalemde sildiği 3.5 milyar YTL'ye ulaştı. Devletten alacağı 3.5 milyar YTL silinen hastaneler, vatandaşlardan da 'kazık' yiyince icra kaçınılmaz hale geldi. Bugün Türkiye'de 600 hastaneye icra tebliği ulaşmış durumda. Alacakların tahsil edemeyen ilaç firmaları hastanelere ilaç, tıbbi cihaz şirketleri ise tıbbi cihaz vermemeye başladı. Bunun dışında 11 milyon Yeşil Kart'lının yani nüfusun 7'de 1'inden fazlasının 'bedava' tedavi olduğu düşünülürse, hastanelerin ayakta kalması zor görünüyor. 3.5 milyar YTL alacağı silinen hastanelere önceki ay 700 milyon YTL ve 750 milyon YTL olmak üzere 1 milyar 450 milyon YTL (1 katrilyon 450 trilyon) 'kredi-avans' olarak ödenek gönderildi. Adres Tespit Tutanağı'nı dosyalayan hastaneler, vatandaşın borcunu ödemesi veya sevk kağıdını getirmesi için bir-kaç ay bekliyor. Daha sonra gösterilen adrese uyarı yazıları yazılıyor, telefon açılıyor. Ardından tutanak Maliye Bakanlığı Muhakemat Genel Müdürlüğü'ne gönderiliyor.

Reklam
Reklam