Vatandaşlara kurbanlık uyarısı

ANKARA (AA)- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kurban kesecekleri, veteriner sağlık raporu olmayan hayvanları almamaları konusunda uyardı.

Bakanlık, yaklaşan "Kurban Bayramı" dolayısıyla kurbanlık hayvan sevkıyatı, kurbanlık satış yerleri ve kesimle ilgili, valilik ve belediyelere gerekli tedbirlerin alınması konusunda bir genelge gönderdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in imzasıyla yayımlanan genelgede, vatandaşlar, "veteriner sağlık raporu ve şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yarası, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız olan, pis kokulu ishali ve burun akıntısı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan" hayvanları almamaları konusunda uyarıldı. Kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanların sevklerine izin verilmeyeceği DE belirtildi.

Reklam
Reklam

Genelgeye göre, hayvan kesimlerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ruhsat alınmış mezbaha, kombina veya geçici kesim yerlerinde yapılması gerekiyor.

Kesim yerlerinde bol su bulunması, ete temas eden bıçak ve satır gibi aletlerin temiz olması, kesim sonrası oluşan atıkların depolanması ve bertarafı için gerekli çevre düzenlemelerinin yapılması gerekiyor.