BİTLİS (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla, Bitlis Eren Üniversitesince (BEÜ) "15 Temmuz Destanı" paneli düzenlendi.
BEÜ Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu (BESYO) Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde konuşan Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, tarihe "Demokrasi ve Milli Birlik Günü" olarak geçen büyük zaferin ikinci yıl dönümü olduğunu anımsattı.
Geçmişte gerçekleştirilen darbeleri anımsatan Yardım, demokrasiye ve dolayısıyla millete yapılan bu tür müdahalelerin birer utanç vesikası olduğunu vurguladı.
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin diğerlerinden farklı olduğuna dikkati çeken Yardım, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa millet kendi seçtiği lideri önderliğinde bir askeri darbeye karşı yaşlı, genç, kadın ve erkeğiyle topyekun 'dur' demiştir." dedi.
Hain darbe girişiminin milletin ve devletin el ele vermesiyle bertaraf edildiğini anımsatan Yardım, "FETÖ ve iş birlikçileri ile gerek dışarıdan gerekse içeriden kirli hesaplarla ülkemizi istila ve işgal etmek isteyen bütün odaklara karşı destansı bir direniş gösteren milletimiz, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi bir kez daha bütün dünyaya örnek olmuştur. Bilinmelidir ki bu vatanı işgal ve istila emelleri hiçbir şekilde asla başarıya ulaşamayacak." diye konuştu.
- "O gece meydanlarda sadece cesaret vardı"
Darbe girişimi gecesi İstanbul'da Cumhurbaşkanını karşılamak amacıyla 4 arkadaşıyla Atatürk Havalimanı'na giderken otobanda tankın araçlarını ezmesi sonucu yaralanan Bitlisli gazi Sedat Ergün de yaşadıklarını anlatırken duygulandı.
O gecenin en büyük kahramanlarının kadınlar olduğunu dile getiren Ergün, şunları aktardı:
"35 yaşında Nevşehirli kız kardeşim beni oradan alıp özel arabasıyla hastaneye götürüyor. İki gün boyunca başımdan hiç ayrılmıyor. Üzerimdeki kanlı elbiseleri çıkarıyor. Daha sonra mağazadan kıyafet alıp başımın ucuna bıraktıktan sonra gidiyor. Allah ondan ve sizlerden bin kere razı olsun. O gece benim veya bir Mahir Ayabak'ın Halil İbrahim'in, 17 yaşında şehit olan Engin Tilgiç'in hiç kimsenin kimseyle bir kan davası yoktu. Onların hedefi sadece Türkiye, Bitlis, İstanbul ve Ankara değildi, onlar bu ümmeti ve milleti bitirmeye kalkıştılar. Allah'a şükürler olsun o geceyi birebir yaşadım."
- "Bu millet vatansız, bayraksız ve ezansız yaşamaz"
Bazı sanatçıların FETÖ'nün hain darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerini eleştiren Ergün, şunlara dikkati çekti:
"Onlara şunu söylemek istiyorum, gerçekten tiyatro ise sonunda Mahir Ayabak kardeşimizin bugün aramızda olması veya gazilerimizin uzvunun yerinde olması lazımdı. Ama onların hiçbiri yok. Tiyatro olsaydı, iş maddiyata döndüğünde o sanatçılar o sahneyi bize bırakmazdı. Bu millet gerekirse simit satar ama vatanını o şerefsizler gibi Amerika'ya, İsrail'e ve o FETÖ hainlerine bir dolara satmadı, bundan sonra satmayacak. Bazıları bana çoluk çocuğunu düşünmedin mi diye soruyor. Onlara şunu söylüyorum, çocuklarım annesiz babasız yaşar ama bu millet vatansız, bayraksız ve ezansız yaşamaz. Söz konusu vatan olursa ve yine aynı durumla karşı karşıya kalsam hiçbirini düşünmeden ve gözümü kırpmadan meydanlara çıkar sonuna kadar da mücadele ederim."
Vali İsmail Ustaoğlu'nun da katıldığı ve Rektör Yardım'ın, gazi Ergün'e plaket verdiği program, şehitler için Yasin-i Şerif okunarak dua edilmesiyle sona erdi.