"Vatansız" Gençlerin Sorununu Çavuşoğlu Çözdü-Yaklaşık 14 Yıl Önce Özbekistan Vatandaşlığından Türkvatandaşlığına Geçen Anneleri Ile Antalya'da Yaşayan Laçuginkardeşler, Özbekistan Büyükelçiliği'nden Vatandaşlık Belgesialamayınca "vatansız" Kaldı

Özbekistan vatandaşlığından 14 yıl önce Türk vatandaşlığına geçen anneleri ile Antalya'da yaşayan Laçugin kardeşler, Özbekistan Büyükelçiliği'nden vatandaşlık belgesi alamayınca "vatansız"

Özbekistan vatandaşlığından 14 yıl önce Türk vatandaşlığına geçen anneleri ile Antalya'da yaşayan Laçugin kardeşler, Özbekistan Büyükelçiliği'nden vatandaşlık belgesi alamayınca "vatansız" kaldı. Sorunlarını ilettikleri Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi eski Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Laçugin kardeşlerin Türk vatandaşı olmalarını sağlayarak sorunlarını çözdü.

Özbekistan vatandaşı olan Yelena Laçugin, yaklaşık 14 yıl önce eşinden ayrılmasının ardından Antalya'ya yerleşti ve Türk vatandaşlığına geçti. Anneleri ile Antalya'ya gelen Spartak (23) ve Sergey Laçugin (21) kardeşler de bu süreçte ilk, orta ve lise eğitimlerini ikamet tezkeresi ile tamamladı. Laçugin kardeşlere 18 yaşlarını doldurmalarının ardından üniversite eğitimi görebilmeleri için bir ülke vatandaşı olduklarına dair belge gerekti.

Reklam
Reklam

Bu nedenle 2009 yılında Özbekistan'ın Ankara Büyükelçiliği'ne müracaat eden Laçugin kardeşler, çocukluktaki Özbekistan pasaportlarının yenilenmesini veya seyahat belgesi verilmesini talep etti. Büyükelçiliğe defalarca başvuran Laçugin kardeşlere aradan geçen 3 yılda bir cevap verilmedi.

Özbekistan vatandaşı olduklarına dair belge alamayan, Türk vatandaşı da olmayan Laçugin kardeşler, "vatansız" olarak göründükleri için üniversite sınavlarına giremediler, sağlık hizmetlerinden de yeterli şekilde faydalanamadılar.

AK Parti Antalya İl Başkanlığı'na müracaat eden Laçugin kardeşler, parti yetkililerine sorunlarını anlattı. Parti yetkilileri de durumu AK Parti Antalya Milletvekili ve AKPM eski Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'na iletti.

Laçugin kardeşlerle görüşen Çavuşoğlu, İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları ile yaptığı görüşmeler sonucunda Spartak ve Sergey Laçugin kardeşlerin Türk vatandaşı olmalarını sağladı.

-Laçugin kardeşlere yeni nüfus cüzdanları verildi-

Spartak ve Sergey Laçugin kardeşlere Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanlarını teslim eden Milletvekili Çavuşoğlu, Türkiye'nin uluslararası arenada en saygın ülkeler arasında gösterildiğini belirterek, "Bunun en önemli nedeni hiç şüphe yok ki sorun yaratan değil, çözüm üreten bir vizyona sahip olmasıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Spartak ve Sergey kardeşlerin her ne kadar Rus asıllı Özbek vatandaşı olsalar da 15 yıldır Türkiye'de yaşadıklarını, eğitimlerini Türkiye'de aldıklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Dolayısıyla bu kardeşlerimizin kimliksiz ve vatansız olmaları, global dünya standartlarına uymamaktaydı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın büyüklüğünü göstermiş, Laçugin kardeşleri bağrına basmıştır. Hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

-Yardımcı olanlara teşekkür ettiler-

Spartak Laçugin de Antalya Gazi Anadolu Lisesi'ni birincilikle bitirdiğini, ancak nüfus cüzdanı olmadığından dolayı üniversite sınavlarına giremediğini söyledi.

Liseye kadar eğitimlerini ikamet tezkeresiyle tamamladıklarını dile getiren Laçugin, "18 yaşından sonra kimlik çıkartmamız gerekti. Ancak 3 yıl önce başvurduğumuz Özbekistan Bükükelçiliği'nden bugüne kadar cevap alamadık. Bu nedenle ne hastane imkanlarından yararlanabildik ne de üniversite sınavlarına girebildik. Yani kimliksiz ve vatansız kalmıştık" dedi.

Reklam
Reklam

Son çare olarak AK Parti İl Başkanlığına gittiklerini ifade eden Laçugin, daha sonra Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun yaptığı temaslar sonucunda Türk vatandaşı olduklarını ve kimliklerine kavuştuklarını kaydetti.

Sergey Lacugin ise sanata olan yeteneği nedeniyle Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın lise bölümünden mezun olduğunu anlatarak, "Ben de 'vatansız' olmamdan dolayı yükseköğretim imkanlarından yararlanamadım. Üstelik beynimde tümör tespit edildi. Ancak kimlik kaydım bulunmadığından dolayı hastanelerden yeterli şekilde hizmet alamadım. Şimdi bu sorunları aştık. Bize yardımcı olan herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Hızır Hacısalihoğlu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz