Vatikan, Filistin devletini tanıyan anlaşmayı imzaladı

Katolik Kilisesi'nin Filistin topraklarındaki faaliyetleri ve yasal statüsüyle ilgili anlaşma, bugün Vatikan'da her iki tarafın dışişleri bakanları tarafından imzalandı.

Övgü Pınar

Roma

Katolik Kilisesi'nin Filistin topraklarındaki faaliyetleri ve yasal statüsüyle ilgili anlaşma, bugün Vatikan'da her iki tarafın dışişleri bakanları tarafından imzalandı.

Vatikan'ın Dışişleri Bakanı konumundaki Başpiskopos Paul Gallagher imza töreninde yaptığı açıklamada, bu anlaşmanın 2000 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü ile imzalanan anlaşmanın devamı niteliğinde olduğuna, ancak bu kez muhataplarının "Filistin Devleti" olarak tanımlandığına dikkat çekti. Gallagher, bu gelişmenin "Filistin yönetiminin son yıllarda kaydettiği ilerlemenin ve aldığı uluslararası desteğin göstergesi olduğunu" belirtti.

Reklam
Reklam

Gallagher, "Bu anlaşmanın, uzun süredir devam eden ve her iki taraf için de acılara yol açan İsrail-Filistin çatışmasına nihai bir son verilmesi için bir tür teşvik olmasını umuyorum. İki devletli çözümün en kısa zamanda gerçeğe dönüşmesini de umuyorum" dedi.

Vatikan yetkilisi, Filistin ile imzaladıkları anlaşmanın, Hristiyanların baskı altında olduğu Orta Doğu'da güzel bir diyalog ve işbirliği örneği olabileceğini de söyledi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Malki ise, "tarihi" olarak nitelediği anlaşmayı mümkün kıldıkları için Filistin ve Vatikan liderleri Mahmud Abbas ve Papa Francesco'ya teşekkür etti. Riyad El Malki, "Bu anlaşma, Kutsal Makam (Vatikan) tarafından Filistin'in ilk kez devlet olarak tanınmasını içeriyor; Filistin halkının işgal zincirlerinden kurtularak kendi kararlarını alma, bağımsız bir ülkede özgür ve onurlu şekilde yaşama hakkını tanıyor" diye konuştu.

Vatikan'ın yayın organı Osservatore Romano gazetesi de anlaşmayı "Barışa katkı sağlamak için bir anlaşma" diye duyurdu.

Reklam
Reklam

Vatikan ile Filistin arasında söz konusu anlaşmanın imzalanacağı geçen ay açıklanmış, İsrail tarafı Filistin'in devlet statüsünde muhatap alınmasına tepki göstermişti. İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili "hayal kırıklığına uğradıklarını", bu anlaşmanın barış sürecini ilerletmeye yaramayacağını söylemişti.