Vatikan Sarayı'nda Allahu Ekber sesleri!

Bir kitap tanıtımının yapıldığı Vatikan’a ait Cancelleria Sarayı’nda, 17. yüzyılın büyük bestekârı Itri de, 300’üncü ölüm yıldönümünde bir dinletiyle anıldı.

Parçalar arasında Segah Bayram Tekbiri’nin de yer alması, sarayda, “Allahu Ekber” seslerinin yankılanmasına neden olurken, Kur’an-ı Kerim’den bazı sureler de okundu.

[

](http://video.mynet.com/habervideo/Vatikan-Sarayi-nda-Allahu-Ekber-sesleri/1455471/)

Türkiye Katolik Ruhani Reisler Kurulu'nun resmi tarihçisi ve kültür ataşesi Rinaldo Marmara tarafından, Papalık Arşivleri’nden elde edilmiş belgelerle hazırlanan, "Türkiye ile Vatikan Diplomatik İlişkilere Doğru" adlı kitap, İstanbul’un ardından Roma’da da tanıtıldı. Türkiye-Vatikan arasındaki orijinal belge ve bazı fotoğrafların gün ışığına çıkarıldığı ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından yayımlanan kitabın lansmanına, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçiliği ev sahipliği yaptı. Etkinliğe, aralarında din adamlarının da bulunduğu çok sayıda kişi ilgi gösterdi.

Reklam
Reklam

ITRİ DE UNUTULMADI

Rönesans döneminden kalan Cancelleria Sarayı’ndaki tanıtımın ardından, 17. yüzyılın büyük bestekârı Buhurizade Mustafa Itri de, kendi eserlerinden oluşan bir dinletiyle anıldı. UNESCO’nun, ölümünün 300. yıldönümü dolayısıyla 2012'yi Itri Yılı ilan etmesine ilişkin düzenlenen dinletiyi, TRT Sanatçısı Bekir Reha Sağbaş’ın yönetimindeki 6 Hanende ve 6 Sazendeden oluşan topluluk gerçekleştirdi. Dilkeşhaveran Sabah Salası, Segah Bayram Tekbiri, Segah Salat-ı Ümmiye, Rast Nat-ı Mevlana ve Segah Mevlevi Ayin-i Şerifi gibi parçalar icra edilirken, Kur’an-ı Kerim’den de bazı sureler okundu. UNESCO’nun himayesinde hayata geçirilen dinleti sırasında konukların, zaman zaman duygulu anlar yaşadıkları gözlendi.

KİTABI PAPA’YA HEDİYE ETTİLER

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rinaldo Marmara, Türkiye’de ilk kez bu özellikte bir kitap basıldığını hatırlatarak, “Çarşamba günü, genel kabul gününde Papa 16. Benedikt’in huzuruna çıkarak, kitabı takdim ettik ve bazı projelerimizden bahsettik. O da çok mutlu oldu. Kitap, yakında İtalya’da da satışa çıkacak” dedi.

Reklam
Reklam

İSTANBUL’DA VATİKAN-TÜRKİYE MERKEZİ AÇACAĞIZ

Rinaldo Marmara’nın Vatikan arşivlerinde araştırmalar yapabilmesine katkı sağlayan, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ise, “İstanbul’da, Galata’daki Sen Piyer Han’da, Vatikan-Türkiye ilişkileriyle ilgili bir merkez kurmak için çalışıyoruz. Bu merkezde sadece siyasi ilişkiler değil, çok önemli kütüphanesi olan Vatikan’daki tarihi el yazması belgelerimiz ile Türkiye ve Osmanlı’yla ilgili olan belgelerin de birer birer gün ışığına çıkarılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam edecektir” diye projelerini aktardı.
ERDOĞAN HÜKÜMETİ BİZİ MEMNUN ETTİ

Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ise, diğer araştırmacıları da Vatikan arşivlerinde çalışmaya davet edip, etkinliğe gösterine ilgiden memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Roma’da, Vatikan çerçevesinde bütün bu faaliyetlerin geliştirilmesi gerekir” dedi.

Öte yandan, kitabın sunumu sırasında Papa’yla olan görüşmeye de katılan, Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello ise, Vatikan-Türkiye ilişkilerini değerlendirerek, “İlişkilerimiz her zaman daha da iyiye gidiyor. Erdoğan liderliğindeki hükümet sayesinde, Anayasa Komisyonu çok güzel bir adım atarak, azınlıkların liderleriyle buluştu. Bu bizi çok memnun etti. Dilerim bu görüşmeler daha da ileriye taşınır. Mevlana’nın, ‘Artk yeni şeyleri düşünmeliyiz’ sözlerinde olduğu gibi” diye konuştu.

Reklam
Reklam

DHA

Anahtar Kelimeler: