Vatikan, Türkiye konusunda tarafsız

ROMA (İHA) - İtalyan Corriere della Sera gazetesi, Vatikan'ın, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda tarafsız olduğunu iddia etti.

"Ankara'nın AB'ye girmesinde Vatikan'ın endişeleri var ama 30 bin Türk Katolik umutla bekliyor" başlığıyla verdiği haberde, Vatikan'da başını Razinger'in çektiği bir grubun Türkiye'nin AB üyeliğine olumsuz bakmasına karşın, Kardinal Silvestri gibi Vatikan'ın önde gelen isimlerinin Türkiye taraftarı olduğuna işaret ederek, "Kardinallerin kişsel görüşleri dışında Vatikan devlet olarak Türkiye konusunda tarafsız" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de yaşayan 30 bin Katolik'in Türkiye'ye tam destek verdiğini ve AB içinde de Hristiyan çevrelerde Türkiye lehine oy toplamak için çalışmalarını sürdürdüklerine değinen Corriere della Sera, Razinger'in "Türkiye'nin Avrupa kültürüyle alakası yoktur" açıklamalarını hatırlattı ve Türkiye karşıtlarının halkının çoğunun Müslüman ve tarihi ayrılıklardan dolayı Türkiye'yi AB'nin parçası olarak görmediğini belirtti.

Kardinal Silverstri'nin "Türkiye ile diyaloga girerek Müslüman bir demokrasi ile birleşip bu tarihi fırsatı yakalamak lazım" sözlerine değinen gazete, Vatikan içinde Silvestri'nin dile getirdiği görüşün büyük taraftar bulduğunu ifade etti.

Türkiye'de Ankara başpiskoposu Edmond Ferhat'ın NTV'ye yaptığı açıklamaları referans gösteren Corriere della Sera, Farhat'ın "Vatikan Türkiye'nin üyeliğine karşı değil

ve AB'yi bir Hristiyan kulübü olarak görmüyor. Ancak üyelikten önce inanç özgürlüğü konusunda gerekli reformların yapılması gerektiği taraftarı" ifadelerine yer verdi.

Corriere, Kardinal Sodano'nun da aynı çizgide olduğunu ve yaptığı açıklamada "Vatikan Türkiye konusunda tarafsızdır. Ancak ekonomik çıkarların, insan haklarıyla ilgili mevzuların önüne geçmesi durumunda rahatsızlık duyulabilir" diyerek, Türkiye-AB ilişkilerinin insan hakları üzerine yoğunlaşması gerektiğine dikkat çektiği yorumunu yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Piskoposu Luigi Padovese ile bir röportaja yerveren Corriere della Sera, piskoposun, "Hristiyanlığın köklerinin burada olduğu unutulmasın" sözlerini başlığına taşıdı.

Aziz Paul ve Lucas'ın Türkiye topraklarında doğduğunu hatırlatan Piskopos Padovese, 27 yıldır Hristiyanlığın kökenlerini araştırmak için İtalya ve Türkiye arasında mekik dokuyorum. Türkiye bu zaman zarfında gözle görülür bir değişim yaşadı. Bu ülke İtalya'da şu anda var olan ilgiden fazlasını hak ediyor. Ayrıca yarın AB'de Trükiye'nin olması, halkına Hristiyanlığın mesajının taşınmasını da kolaylaştıracaktır" dedi.