Vefatının 30. Yılında Necip Fazıl'ı Anma Etkinlikleri

Vefatının 30. Yılında Necip Fazıl'ı Anma Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "30 Kitap 30 Konuşmacı" konferanslarının ikinci gününde Yrd. Doç. Dr. Abdullah

Vefatının 30. Yılında Necip Fazıl'ı Anma Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "30 Kitap 30 Konuşmacı" konferanslarının ikinci gününde Yrd. Doç. Dr. Abdullah Harmancı, Kısakürek'in "Hikayelerim" isimli kitabını anlatan sunum yaptı.

Harmancı, Aziziye Kültür Merkezi'nde Meram Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından organize edilen konferansta, Necip Fazıl Kısakürek'in önemli edebiyatçılar yetiştirdiğini söyledi.

Kısakürek'in 1928 yılına kadar öykü yazmadığını belirten Harmancı, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Peyami Safa'nın Cumhuriyet Gazetesi'nde sanat sayfasını yönetirken kendisinden öykü istemesi üzerine 8 tane öykü yazmış. Bu 8 hikaye, Türk hikayesini yenilemiştir. Bu 8 öykü ve ikinci kitabında yer alacak olan öyküler, Türk hikayesinde metafizik bir açılım gerçekleştirmiştir. 1928'den 1971'e kadar 43 yılda 53 öykü yazmış ve 3 öykü kitabı çıkarmıştır. Bu 53 öykünün yarısı Türk öykücülük tarihi bakımından önemli eserlerdir. 1970 yılına kadar Necip Fazıl'ın öykücülüğünden bahseden hiçbir yazı bulunmuyor. 37 yıl boyunca Türk edebiyatı Necip Fazıl'ı adeta unutmuş."

-"Sanat mozaiğine ekstra bir renk katmıştır"-

Harmancı, Kısakürek'in eserlerinde deneme yazarı gibi düşüncelerini aktarmaktan da çekinmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Necip Fazıl, şaşırtıcı sonları sever. Klasik hikayeler anlatır. Olay öyküleri anlatır. Onun öykülerini çok değerli yapan anlatımıdır, dilidir. Necip Fazıl büyük şair, fikir adamı, tiyatro ve roman yazarı, sanatçı kişiliğinin gereği olarak öykü de yazmıştır. Öykü yazmış olmasıyla sanat mozaiğine ekstra bir renk katmıştır. Ancak bu ekstra rengi ilave etmese de onun sanat mozaiği; canlılığından, çeşitliliğinden, parlaklığından bir şey kaybetmiş olmazdı. Çünkü asıl olan onun sanatçı dehasıydı."

Reklam
Reklam

Konferansa, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

"30 Kitap 30 Konuşmacı" konferansları 26 Mayıs'a kadar devam edecek.

Muhabir: Sinan Polat / İbrahim Yozoğlu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz