Vejetaryen Yemek Hazırlarken İşinizi Kolaylaştıracak 9 Pratik Taktik!

Vejetaryen gurme olmanın altın anahtarları burada!

Vejeteryanlık... Marketlerdeki sebze reyonlarına, manavlara farklı gözle bakmanızı sağlayan tercih.

Ya da çevremizdeki vejetaryen arkadaşlarımıza bakarak böyle olduğunu tahmin ediyoruz.

Vejetaryen ya da vegan arkadaşlarımızın tamamı her nasıl beceriyorlarsa tüm sebzelerin, tüm meyvelerin hangi vitaminleri, hangi mineralleri içerdiğini biliyorlar. Hangilerini protein yerine kullanabileceklerini biliyorlar, neyi nasıl pişirirlerse 'kıyma yerine' kullanabileceklerini biliyorlar. Bizim vejetaryen arkadaşlarımız maşallah her şeyi biliyorlar!

Reklam
Reklam

Siz bilmiyor musunuz?

'Böyle vejetaryenlik, böyle veganlık olmaz olsun!' mu diyorsunuz? Daha da kötüsü; bu can sıkıntınızla kendinizi her an 2 porsiyon tantuni yiyebilirmiş gibi mi hissediyorsunuz!?

Korkmayın. Sanıyoruz ki size bir takım yardımlarda bulunabiliriz. Bir kısmını çok bilmiş arkadaşlarımızdan öğrendik, bir kısmını Rick T Cartman'ın dayısının eşine sorduk _(kendisi on yıllardır vegandır, ona güvenebilirsiniz)

_. Bir kısmını da internetten araştırdık, bulduk. Buyrun, mutfakta sizi muhteşem bir vejetaryen aşçıya dönüştürecek 9 küçük ama altın değerinde taktik!


  1. Derin tavanın ve dumanlanma noktasının önemi

Çin tavası veya Wok olarak da bilinir bu edevat, vejeteryan mutfağında başarılı olmak istiyorsanız çok ama çok önemlidir! İçine atacağınız her sebzenin rahatlıkla pişebileceği kadar derin bir wok seçmelisiniz.

Reklam
Reklam

Yağ olarak da dumanlanma noktası yüksek bir yağı tercih edin; örneğin mısır yağı tam da böyle bir yağdır. Dumanlanma noktası ne mi? Kısaca; yağın içindeki bileşenlerin kimyasal değişime uğradığı ve vücudumuz için zararlı hale geldiği sıcaklık noktası. Yağdan mavimsi bir duman çıkmaya başlarsa sıkıntıdasınız, unutmayın.

Baharatlarınızı da doğru seçerseniz, gurulara yaraşır bir yemek sizindir!


  1. Tekstürize Bitki Proteini kullanın!

Size et alternatifi olarak tofu kullanabileceğinizi söylediler, siz de o taktikten devam ettiniz, değil mi?

O vejetaryen dostlarınızın size söylemedikleri gizli bir taktikleri var: Tekstürize Bitki Proteini! Tekstürize bitki proteinin yapısı, yoğrulmaya ve şekillendirilmeye tofu'ya nazaran daha müsaittir. Tofu da iyidir gerçi; ne de olsa soya fasülyesi suyunun fermentasyonundan elde edilen bir vegan peyniri kendisi, kolay değil...

Reklam
Reklam

  1. Tofu demişken...

Soya fasülyesinin muhteşem fermentasyon macerasını bir üst maddede sizlerle paylaştık. Şimdi de tofunun çıtır çıtırlaşma macerasına gelelim:

Öncelikle, tofu peynirini kızartmadan önce bir mutfak havlusu ile kurulamanız onun daha da çıtır çıtır olmasını sağlayacaktır. Kuruladıktan sonra, orta ateşte bir demir tava üzerinde pişirebilirsiniz. Bir başka yöntem de tofu peynirini önce mısır nişastasına bulayıp pişirmek.

Sevgili editörümüz Tuba Yapa'nın da tofulu bir önerisi var hattâ,

eminiz çok lezzetlidir.


  1. Tekstürize bitki proteininden ve tofudan başka seçenekler de var!

...ki bu süper seçeneklere annelerimizin mutfaklarından, çocukluğumuzdan beri aşinayız aslında; sadece farkında değiliz!

Reklam
Reklam

Bakalım hatırlayabilecek misiniz:
Mesela mercimek köfte? Peki annenizin mercimek köfte üzerindeki beyaz pirinçli sürpriz yorumunu hatırladınız mı? Rengi ve tadı köfteyi pek andırmasa da, eminiz anneniz bunu da koymuştu sofraya!


  1. Hellim peynirin gücü.

Sağlıklı ve lezzetli bir vejetaryen sofranın olmazsa olmazıdır hellim.

Sizin vejetaryen sofranız hellim kızartmadan mahrum kaldıysa, bu eksiğinizi derhal kapatmanızı öneriyoruz. Salata formatında istiyorsanız tarif **burada.

Ekmek arası tercih edecekseniz de, vegan ekmeğe** ihtiyaç duyabilirsiniz sanki? :)


  1. Fındık sosu sizi gurme gibi gösterecek...

Halk arasında Tarator olarak da bilinen bu sos (Bu isim, Rick T Cartman'ın halktan kopuk yaşadığının resmidir) her vejetaryen yemeğinin üzerine rahatlıkla dökebileceğiniz harika bir tadlandırıcı...

Reklam
Reklam

Üstelik ihtiyacınız olanlar kaju, sarımsak, fındık, tuz ve azıcık su...
Blender'layın geçin!


  1. Çok gizli taktik: Farklı yağları aynı anda kullanmak, farklı aromalara ulaşmanızı sağlar!

Hemen örneklendirelim;

Mesela Fıstık yağı, patlıcan yemeklerinde muhteşem olur.
Avokado yağı, safran yağı ve yer fıstığı yağı ise yüksek dumanlanma noktaları sayesinde wok'ta yapacağınız kızartmalarda efsane sonuçlar doğurabilir! - - - - - -

  1. Parmesana alternatif:

Bilmemekte haklısınız. Çünkü o kadar alternatif ki, Türkiye'de satılıyor olmasına rağmen henüz Türkçe karşılığı bile yok! Nutritional Yeast'ten söz ediyoruz...

Reklam
Reklam

Ekmek mayasından elde edilen nutritional yeast'i sizlere tanıtmak gerekirse; %55'i protein olan, lifli, B12 vitaminli ve parmesana nazaran azıcık daha tuzlu bir besin diyebiliriz. Edinin, pişman olmayacaksınız.


  1. Son olarak; Baharat taktiği!

Baharatlarınızı önce birlikte kızartıp, sonra öğüterek kendinize özel baharatlarınızı hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz? :)

Tebrikler, siz de artık bir vejetaryen gurmesiniz!

Kaynaklar:
_Buzzfeed.com, Pinchofyum.com, Lunchboxbunch.com & Katkideposu.com_