Türk Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığından, yargı yoluna gitmelerine gerek kalmadan tüm vekil ebe ve hemşirelere döner sermayeden pay ödenmesi konusunda düzenleme yapılmasını talep etti.
Şanlıurfa Ertuğrulgazi Sağlık Ocağı'nda görev yapan bir vekil ebenin döner sermaye almak için kuruma yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine sendikanın bölge avukatı tarafından Şanlıurfa İdare Mahkemesinde dava açıldı.
Mahkeme, dava sonunda, idareye başvuru tarihinden itibaren vekil ebeye döner sermayenin payının yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmetti.
Kararın gerekçesinde, vekil ebelerle ilgili mevzuatta, açıktan vekil olarak atananların memurlara tanınan sosyal haklardan yararlanacağının belirtildiği vurgulandı. Gerekçede ayrıca döner sermaye yönetmeliklerinde vekil ebe ve hemşirelerin döner sermayeden pay alamayacaklarına ilişkin sınırlayıcı bir hüküm bulunmadığına yer verildi.
Bunun üzerine, Türk Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunarak vekil ebe ve hemşirelere döner sermaye ödenmesi ile ilgili mahkeme kararlarının emsal alınarak, bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.
Sendika başvurusunda, "devletin mahkeme masraflarından kaynaklı maddi zarara uğratılmaması, mahkemelerin boş yere meşgul edilmemesi ve çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi için personelin yargı yoluna gitmesine gerek kalmadan döner sermayelerin ödenmesi" talep etti.
Halen görev yapan 5 bin vekil ebe ve hemşire olduğuna dikkatin çekildiği başvuruda, bir vekil ebe ve hemşirenin devlete mahkeme masrafının 500 TL (bir vekil ebe ve hemşire için 400 vekalet ücreti 100 yargılama gideri) olduğu belirtilen başvuruda, tüm vekil ebe ve hemşirelerin dava açması halinde Sağlık Bakanlığının sadece 2,5 milyon TL mahkeme masrafı ödemek durumunda kalacağı kaydedildi. Başvuruda, ayrıca mahkemeler sonucu ortaya çıkacak yasal faiz ödemelerinin de devlete yük getireceği vurgulandı.