ANKARA (İHA) - TBMM Genel Sekreter Vekili Ali Osman Koca, milletvekillerinin, İçişleri Bakanlığı'nın hakim ve savcılara trafik cezası yazılamayacağı yönündeki genelgesine dahil olmadıklarını açıklayarak, "Genelgede TBMM üyeleri hakkında trafik ceza tutanaklarının TBMM Başkanlığı'na gönderilmesinin istendiği ve milletvekilleri hakkında Karayolları Trafik Kanunu gereği kural ihlali durumunda, trafik ceza tutanağı düzenlenebileceği açıkça belirtilmektedir. Milletvekillerine herhangi bir ayrıcalık veya imtiyaz tanınmamaktadır" dedi.
Koca, bugün İçişleri Bakanlığı'nca yayımlanan bir genelgeyle, hakim ve savcılarla birlikte milletvekillerine de trafik cezası yazılamayacağı ve "imtiyazlı bir sınıf oluşturulduğu" yönündeki haberlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Koca açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Son günlerde ulusal düzeyde yayın yapan günlük gazetelerin büyük bir kısmında hakim ve savcılara trafik cezası yazılamayacağına dair İçişleri Bakanlığı genelgesinin olduğu ve böylece ülkemizde imtiyazlı bir sınıf oluşturulduğu, eşitlik ilkesinin ihlal edildiği konusunda sürekli yayınlar yapıldığı müşahede edilmiştir. Ancak, yayınlarda hakim ve savcı sınıfı için yapılan bu imtiyazlı uygulamanın Türkiye Büyük Millet Meclisi mensubu milletvekillerine de uygulanması konusunda İçişleri Bakanlığı'nca genelge yayınlandığı, kısaca milletvekillerinin de bu imtiyazlı sınıfa dahil edildikleri yazılmaktadır. Genelgede TBMM üyeleri hakkında trafik ceza tutanaklarının TBMM Başkanlığı'na gönderilmesinin istendiği ve milletvekilleri hakkında Karayolları Trafik Kanunu gereği kural ihlali durumunda, trafik ceza tutanağı düzenlenebileceği açıkça belirtilmektedir. Milletvekillerine herhangi bir ayrıcalık veya imtiyaz tanınmamaktadır. Ancak genelgenin çok açık bir dille yazılmasına rağmen kasıtlı veya kasıtsız olarak bu konu gerekçe gösterilerek, milletvekillerine bir ayrıcalık sağlanmış gibi bilgilerle kamuoyu yanıltılmaktadır."
Bu konuyla ilgili TBMM'nin hiçbir üyesi tarafından böyle bir talepte bulunulmadığını ifade eden Koca, açıklamasında daha sonra şu ifadelere yer verdi:
"Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'nca yayınlanan 25.02.2005 ve 25.04.2005 tarihli genelgelerin incelenmesinden de, bu ayrıcalığın sadece hakim ve savcılara, Anayasa Mahkemesi raportörlerine, Yargıtay ve Danıştay Cumhuriyet Savcıları ve tetkik hakimlerine, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Sayıştay üyelerine, daire başkanlarına tanındığı, bu kişiler hakkında ceza tutanağı düzenlenemeyeceği, sadece kimlik bilgilerini içeren bir tespit tutanağı düzenlenebileceği belirtilmektedir. 25.02.2005 günlü genelgede, TBMM üyeleri hakkında trafik ceza tutanaklarının TBMM Başkanlığı'na gönderilmesinin istendiği ve milletvekilleri hakkında Karayolları Trafik Kanunu gereği kural ihlali durumunda, trafik ceza tutanağı düzenlenebileceği açıkça belirtilmektedir. Milletvekillerine herhangi bir ayrıcalık veya imtiyaz tanınmamaktadır. Ancak, genelgenin çok açık bir dille yazılmasına rağmen kasıtlı veya kasıtsız olarak bu konu gerekçe gösterilerek milletvekillerine bir ayrıcalık sağlanmış gibi yanlış bilgilerle kamuoyu yanıltılmaktadır. İçişleri Bakanlığı'nca yayınlanan konuyla ilgili 25.04.2005 tarihli 2. genelgede ise, TBMM üyesi milletvekilleriyle ilgili herhangi bir ibare de bulunmamaktadır. TBMM üyeleri İçişleri Bakanlığı'ndan hiçbir imtiyazlı uygulama talebinde bulunmamıştır. Yayınlanan genelgeden de anlaşılacağı gibi şu anda milletvekillerine ceza tutanağı düzenlenebilmektedir. Milletvekillerimizi imtiyazlı bir uygulamanın içinde gösteren, toplumdan ayıran ve ayrıcalıklı sınıfmış gibi ima eden haber ve bilgilerin düzeltilmesini bekleriz."