Velileri Hem Güldürüyor Hem De Düşündürüyorlar

Trabzon'da 23 rehber öğretmen, hazırladıkları "Kimse Alınmasın Kendimizi Oynuyoruz" adlı proje çerçevesinde yazdıkları skeçleri sahneleyerek velileri, çocuklarının eğitiminde doğru tutum

Trabzon'da 23 rehber öğretmen, hazırladıkları "Kimse Alınmasın Kendimizi Oynuyoruz" adlı proje çerçevesinde yazdıkları skeçleri sahneleyerek velileri, çocuklarının eğitiminde doğru tutum takınmaya yönlendiriyorlar.

İl genelindeki okullarda görev yapan rehber öğretmenlerden 23'ü, Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de desteğiyle bir araya gelerek velilere, çocuklarıyla ilişkilerinde yapmaları gerekenleri skeçlerle anlatacakları "Kimse Alınmasın Kendimizi Oynuyoruz" adlı proje hazırlandı.

Bu arada öğretmenler, sahnelemeyi planladıkları 7 oyundan 5'ini kendileri kaleme aldı. Öğretmenler, yönetmenliğini kendilerinin yaptığı, öğrenci, öğretmen, anne ve baba gibi karakteri canlandırdıkları "Benim Ailem Kim Olsun", "Bana 5 Lira Borç Verir Misin", "Mesleğimi Ben Seçerim", "Bakıcımız Medya", "Mert ve Ailesi", "Elektrikler Kesildi", "İnsanı Düzeltince Dünya Kendiliğinden Düzeliyor" adlı oyunları 19 Kasım'dan 2012'den itibaren okul ve çeşitli kurumların salonlarında sahnelemeye başladı.

Reklam
Reklam

Proje koordinatörü Kanuni Anadolu Lisesi rehber öğretmeni Hülya Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştıkları proje ile anne ve baba tutumlarını eleştiren hem eğitici hem de eğlendirici tiyatro oyunlarını sahnelemeye başladıklarını söyledi.

Okulların rehberlik servisine çok sayıda sorun iletildiğini belirten Özdemir, "Sorunları çözmek amacıyla zaman zaman velilere yönelik seminer ve bilgi paylaşımı etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Ancak anne ve babalar, 'biz ifade ettiğiniz şeyleri zaten biliyoruz, uygulama noktasında sorun yaşıyoruz' diye görüş bildirince biz de velilere hem eğlenceli hem de eğitici şekilde nasıl ulaşabiliriz sorusuna cevap aramaya başladık. Velilerimizin dikkatini çekmek için sorunları tiyatro sahnesinden paylaşmaya karar verdik" dedi.

Farklı sorunlardan yola çıkarak hazırladıkları skeçleri 6 gösteride velilere sunduklarını ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:

"Oyun sırasında anne ve babalarla göz teması kuruyoruz ve onların, 'evet, evet, bizi oynuyorlar, bu durumlar bizim evde de yaşanıyor' dediklerini hissediyoruz. Oyundan çok memnun kaldıklarını, kendilerini başka bir gözle görmenin onları memnun ettiğini, az da olsa bir şeyleri değiştirebileceklerini söylüyorlar. Sorunların çözümü için bir şeyler yapmış olmak bizi mutlu ediyor."

Reklam
Reklam

Özdemir, önümüzdeki yıla kadar devam edecek proje kapsamında öğretmen tutumlarına ilişkin de oyunlar hazırlamayı planladıklarını dile getirerek, "Kimseyi kırmadan, incitmeden bazı aksaklıkları hatırlatmak ve eksiklikleri yanlışları birlikte ortadan kaldırmak niyetindeyiz" diye konuştu.

-"Biz bile bir şeyler öğreniyoruz"-

Oyunda rol alan Çamlık İşitme Engelliler İlkokulu rehber öğretmeni Ercan Kutsal, okullarda rehberlik hizmetini sınırlı sayıda veliye ulaştırabildiklerini, oyunlar sayesinde ise şimdiye kadar 3, 4 bin kişiye mesaj verdiklerini söyledi.

Proje sayesinde sahneye çıktığını belirten Kutsal, "Hepimiz rehber öğretmeniz ama biz bile bir şeyler öğreniyoruz. Projeye dahil olduğumdan beri evimizde pek televizyon seyredilmiyor, ailece daha çok vakit geçiriyoruz. Kendimizi, 'bu işi biliyoruz' diye kabul ediyorduk ama bize dahi çok şey öğretti" dedi.

Oyunda baba ve dede rollerini canlandıran Trabzon Anadolu İmam Hatip Lisesi rehber öğretmeni Yunus Kadı ise eğlenerek öğretmenin, çağın öğretme sistemi olduğuna dikkati çekerek, "Projenin özü eğlenerek öğretmek. Velileri çeşitli sunuşlar yaparak bilgilendiriyoruz ancak bir insanın dikkati 20 dakikadan sonra dağılıyor. Burada ise skeçlerle dikkatini hem daha fazla çekiyoruz hem de daha mutlu oluyorlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kadı, skeçlerde çok önemli noktalara temas ettiklerini vurgulayarak, "Veli oyundan sonra, 'ben daha önce bu konuları 5, 6 saat dinlememe rağmen bu kadar şey öğrenemedim' diyor. Daha önce sahneye çıkmamıştım, içimde kalmıştı onu da bir şekilde telafi ettim" dedi.

Rehberlik Araştırma Merkezi'nde psikolojik danışman olarak görev yapan Ümmühan Pekbüyük, ilk oyunun ardından projeyi değerlendirmek amacıyla velilerle anket yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Veliler anketlerde oyunların çok verimli olduğunu belirttiler. Eğlenerek öğrendikleri için sıkılmadıklarını ifade ettiler. Dolayısıyla bu da projenin başarıya ulaştığını gösteriyoruz. Amaçladığımız şeyi gerçekleştirdiğimiz için memnunuz."

Sık sık alkışlayan ve oyunu beğenerek izledikleri gözlenen veliler, sahnelenen konuların evlerindeki durumu yansıttığını belirttiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: