Venezualla'dan Kolombia'ya jest

Venezuella, Kolombiya tarafından aranan üç militanı ülkeye iade etti. Bu gelişme Karakas'la Bogota arasındaki gerilimin azalmakta olduğu şeklinde yorumlandı.

Venezuella, Kolombiya tarafından aranan üç militanı ülkeye iade etti.

Kolombiya cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos'un göreve başlamasından beri iki ülke arasındaki ilişkiler yumuşamakta.

Üç kişiden birinin Kolombiya'daki sol eğilimli FARC örgütüne, diğer ikisinin ise ELN örgütüne üye olduğu tahmin ediliyor.

Venezuella'nın bu hareketi iki ülke arasındaki gergin ilişkilerin yumuşama eğiliminde olduğunun işareti olarak değerlendirildi.

Bu sene iki komşu ülke ilişkileri, Kolombiya cumhurbaşkanı Alvaro Uribe'nin Venezuella'yı FARC gerillalarına destek olmakla suçlaması ertesinde gerilmişti.

Reklam
Reklam

Ağustos ayında yeni Kolombiya cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos'un göreve başlamasından beri iki ülke arasındaki ilişkiler yumuşamakta.

Karşılıklı iadeler Venezuella'nın aranmakta olan üç kişiyi Kolombiya'ya teslim etmesi, Venezuella'nın Kolombiya'dan benzer bir talepte bulumasının hemen arkasından gerçekleşti.

Kolombiya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddia edilen bir Walid Makled isimli bir Venezuella vatandaşının, ABD tarafından talep edilmesi, Caracas tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Devlet başkanı Chavez, yargılamanın ABD'de adil bir şekilde gerçekleşmeyeceğini, Venezuella devletinin uyuşturucu kaçakçılığına destek verdiği propagandasına dönüşeceğini söylemişti.

Venezualla'nın talebi Kolombiya'da karşılık bulmuş ve dün yapılan açıklamada Walid Makled'in Venezualla'ya iade edileceği açıklanmıştı.