Venezuela'nın Valencia kentinde muhalifler ve hükümet karşıtları arasında yaşanan şiddet olaylarında biri polis üç kişi yaşamını yitirdi.
Caracas'ta da hükümet yanlıları ve muhalifler sokaklara döküldü. Bir aydır devam eden ve ülke geneline yayılan şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 25'e çıktı.
Valencia'nın muhalif belediye başkanı Miguel Cocchiola, ülkede çeşitli şiddet olaylarının yaşandığını söyledi.
Cocchiola, 42 yaşındaki Guillermo Sanchez'in evini boyarken motosikletli hükümet yanlısı milis gruplar tarafından başından vurulup öldürüldüğünü belirtti.
Belediye başkanı Cocchiola, 20 yaşındaki öğrenci Jesus Enrique Acosta'nın da ‘colectivos' olarak bilinen hükümet yanlısı gruplar tarafından vurulup yaşamını yitirdiğini ifade etti.
Hükümet yetkilileri, kaptan Ernesto Bravo Bracho'nun da kendi ifadeleriyle "teröristler” tarafından öldürüldüğünü duyurdu.
Muhalifler, hükümet karşıtlarının kalesi olarak bilinen başkent Caracas'ın doğu bölgesinde polis şiddeti ve ekonomik kriz karşıtı gösteri düzenledi.
Muhalifler, cezaevindeki onlarca muhalif eylemcinin serbest bırakılması çağrısı yaptı.
Protesto gösterilerinin sonunda eylemciler polise taş ve molotof kokteylleri fırlattı. Polis de göstericilere gözyaşartıcı gazla karşılık verdi. Olaylarda çok sayıda kişi de yaralandı.
Rejim değişikliği talebi
Başkent Caracas'ın başka bir bölgesinde ise binlerce hükümet yanlısı Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ‘barış yürüyüşüne' katıldı.
Maduro hafta içi yaptığı açıklamada, aşırı sağcıların hükümeti devirmeyi amaçlayan komplolarını bozduklarını söyledi.
Yürüyüşe katılan hükümet yanlısı Marcos Alcayo, Reuters haber ajansına "Chavez'den önce hiç kimse, sağlık, eğitim ve gıda hizmetleri gibi şimdi sahip olduğumuz hiçbir şeye sahip değildi” dedi.
Venezuela'da 14 yıldan uzun bir süredir devlet başkanlığı yapan Hugo Chavez geçen yıl kanserle mücadelesinde yenik düşmüş, hayatını kaybetmişti.
Geçen yıl Nisan ayında düzenlenen seçimlerde, Chavez'in de favori ismi olan Maduro, muhalif lider Henrique Capriles'i az bir farkla geçip devlet başkanlığı koltuğuna oturmuştu.
BBC Muhabiri James Menendez'e konuşan muhalif göstericilerin liderlerinden Maria Corina Machado, Venezuela'nın giderek daha çok rejim değişikliği fikrinde birleştiğini söyledi.
Corina, "Mümkün olan en kısa sürede hükümet değişikliği… Açıkça bizim önerimiz budur” diye konuştu.
Demokratik seçimle başa gelen bir hükümetin yerine yenisini getirmenin darbe olduğu düşüncesine karşı çıkan Corina, "Biz ileriye gitmek istiyoruz, fakat anayasa şemsiyesi altında ve barışçıl yollarla” dedi.
'Darbe girişimi'
Maduro, ‘darbe girişiminin' ardında ABD, Venezuela ve Latin Amerika'daki diğer ülkelerdeki sağcı grupların olduğunu söylüyor.
Maduro yönetimi geçen hafta, hükümetini devirme komplosu kurmakla suçladığı Panamalı büyükelçiyi ve üç diplomatı sınır dışı etmişti.
Protesto gösterileri Şubat ayının başında batıdaki Merida ve Tachira'da göstericilerin bölgelerinde daha sıkı güvenlik önlemleri alınması talebiyle başladı.
Onlarca gösterici gözaltına alındı.
Caracas'ta 12 Şubat'ta gözaltına alınan eylemcilerin serbest bırakılması istemiyle yeniden patlak veren gösterilerde üç kişi vurularak öldürüldü.
Hükümet ölüm olaylarından birbirilerini sorumlu tutuyor.
Hükümet yanlısı gösteriler ve protestolar bir aydır devam ediyor.