Venezuela'da boş raf protestosu

Venezuela'da temel ürünlerin raflarda bulunamaması yeni bir sorun değil. Ama bir market yöneticisi boş rafların fotoğrafını çeken müşteriyi gözaltına aldırmaya kalkınca, Venezuelalılar Twitter'da boş raf fotoğrafları paylaşarak durumu protesto etti.

Binlerce Venezuelalı süpermarketlerde boş rafların fotoğraflarını çekip Twitter'da paylaşıyor. Peki, bu trend nasıl başladı?

Venezuela'da temel ihtiyaçları karşılayacak ürün sıkıntısı aslında yeni birşey değil.

Son birkaç yıldır çoğunlukla da başkent Caracas'ın dışında aralıklı olarak ürün sıkıntısı yaşanıyor.

Venezuelalılar haftalık alışveriş listelerindeki ürünleri bulabilmek için market market gezmek zorunda kalıyor, bazen de listeyi tamamlayamadan evlerine geri dönüyor.

Siyasi olarak derin bölünmeler yaşayan bu ülkede, ürün sıkıntısının nereden kaynaklandığı konusunda görüş birliği yok.

Reklam
Reklam

Muhalefet hükümet politikalarını sorumlu tutarken, hükümet kanadı ise zengin kesim tarafından yoksullara karşı düzenlenen bir komplo olduğunu söylüyor.

Fotoğrafçı engellenincePeki, boş rafların fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaşma akımı nasıl başladı?

#AnaquelesVaciosEnVenezuela (Venezuela'daki boş raflar) etiketi 200 binden fazla tweetle dünya çapında bir trend haline geldi.

BBC'nin araştırmalarına göre fotoğraf sanatçısı Alejandro Cegarra, yılbaşı akşamı Venezuela'daki Excelsior Gama süpermarketler zincirinin bir mağazasının önünde durmuş ve marketin önünde uzayıp giden kuyrukların fotoğrafını çekmeye çalışıyordu.

Bu sırada yanına gelen bir emniyet görevlisi, fotoğraf çekmeyi bırakmasını söyledi. Cegarra durumu hemen Twitter'da paylaştı, mesaj yüzlerce kişinin dikkatini çekti.

Daha sonra süpermarket müdürü de geldi ve fotoğraf çekmemesi gerektiğini söyledi. Ancak Cegarra marketin içinde değildi ve müdürün böyle bir talepte bulunma hakkı yoktu.

Cegarra'nın Twitter'da paylaştığı mesajlara göre, müdür daha sonra emniyet görevlisinden sanatçıyı gözaltına almasını istedi.

Reklam
Reklam

BBC'ye konuşan Cegarra, "El Nacional'da gazetecilik yaptığını söyleyen başka biri yardımıma koştu. Yetkiliye beni tutuklamak istiyorsa onu da alması gerekeceğini söyledi" dedi.

O zamana kadar Cegarra'nın Twitter mesajları yüzlerce kişi tarafından retweet edilmişti.

Olayın gerçekleştiği süpermarket sonradan Cegarra'dan özür dilese de, binlerce kişinin sosyal medya üzerinden katıldığı bir protestoya dönüşen boş raf resimleri durmak bilmedi.

Kutuplaşmış toplumVenezuela toplumu kutuplaşmış bir toplum. Bu fotoğrafları paylaşanların çoğunluğunu hükümete açık bir biçimde karşı olanlar oluşturuyor.

Bir yolcu pilotu olan Oliver Laufer, Twitter'da ilk paylaşım yapanlardan biri ve o sıralarda 14 binden fazla takipçisi vardı.

Aynı süpermarket zincirinin başka bir şubesinden fotoğraf paylaşan Laufer, bilinçli olarak tartışma yaratmak istemiş gibi görünüyor ve paylaştığı mesajın binlerce kez retweet edilmiş olmasıyla amacına da ulaşmış durumda.

Süpermarketin pazarlama müdürü Natacka Ruiz BBC'ye yaptığı açıklamada, "Çalışanımız kendisinin neyin fotoğrafını çektiğini bilmiyordu, sorduğunda ise Laufer hemen hiddetlendi" dedi.

Reklam
Reklam

Ruiz'in açıklamasına göre, Venezuela'daki süpermarketler 'stratejik pazarlama gerekçeleriyle' içeride fotoğraf çekilmesini istemiyor.

Pazarlama müdürü "Satışlarımızı arttırmak için ürünleri sergilemenin en iyi yolunu bulmaya çalışıyoruz ve bu işe çok para yatırıyoruz" diyor.

Peki, boş raf fotoğrafı çekilmesinin ne gibi bir sakıncası var? Ruiz, "Çalışanlarımızın mahremiyetlerini korumakla yükümlüyüz" diye cevap veriyor.

Üzerinden günler geçmesine rağmen sosyal medya kullanıcıları ülkenin her yerinden değişik süpermarket zincirlerinde çekilen fotoğrafları paylaşmaya devam ediyor.