ANKARA (İHA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Mehmet Ali Talat, kıbrıs sorunu konusunda Kıbrıslıların 'ver-kultulcu' düşüncede olmadığını bildirdi.
KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Ankara Sanayi Odası'nın Oda Meclisi Toplantısı'na katıldı ve Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki görüşlerini açıkladı. Hükümetlerinin önemli bir dönemde kurulduğuna işaret eden Talat, Kıbrıs sorununa ilişkin konularla birlikte her şeyi demokratik bir şekilde tartışarak ortaya çıktığını, bu yüzden de ismini 'toplumsal uzlaşmacı' koyduklarını söyledi. Konuşmasında Kıbrıs sorununun ele alınmasından önce Kıbrıs'ın ekonomik göstergelerine bakılması gekertiğini belirten Talat, bugünkü duruma gelinmesinde yıllardan beri Kıbrıs'a yönelik uygulanan uluslararası amborgonun etkisinin olduğunu, ekonominin ilerleyebilmesi için uygun bir iklimin olması gerektiğini bildirdi.
Talat, uygun iklimden kasteddiği yönün ekonomi çarklarının dönmesinde vazgeçilmez olan istikrar ve güven ortamı olduğuna işaret etti. Talat, şunları söyledi:
"Bütçesinin yarısını Türkiye'den karşılayan, sürekli tüketen ve üretemeyen bir ekonomi. Dünya ile entegre olamamış, kapıları kapalı bir ekonomiye sahibiz. Ürettiklerimizi dışa satamıyoruz. KKTC'de yok denecek kadar yabancı yatırımcı var. Onlar da Kıbrısla duygusal bağı olan yatırımcılar. Dünyadan tecrit olmuş bir ekonomimiz var. Bir çok projelerimiz var ama bunlar ekonomiye dönüşemiyor. Uçaklar Türkiye dışında bir yere gidemiyor. Kıbrıs'a gelecek olan uçaklar bile önce Türkiye'ye gelmek zorunda. Bunun gibi bir çok nedenler var. Bunların sebebi Kıbrıs sorunudur. Bu etkenlerden kaynaklı ekonomideki maliyetler de gittikçe artıyor."
Kıbrıs sorununun sürdürülebilir olmaktan çıktığının altını çizen Başbakan Mehmet Ali Talat, "Türkiye AB yolunda ilerlemektedir. AB üyesi olmuş bir ülkenin AB üyesi olmuş başka ülkelerle ciddi sorunları olmaması gerekir. Artık Kıbrıs sorununun çözülmesinin anlaşılması gerekir" diye konuştu.
"1 MAYIS TARİHİ BİZİM ÇOK ÖNEMLİDİR" Başbakan Talat, Kıbrıs sorununun çözümünde iki tarih bulunduğunu, bunlardan birinin 1 Mayıs 2004 tarihi olduğunu söyledi. 1 Aralık 2004 tarihinin, Türkiye'ye AB'ye girişle ilgili müzakere tarihi verilmesi açısından önemini belirten Talat, 1 Mayıs 2004 tarihinin Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB'ye üye olacağı tarih olduğunu ifade etti. Talat, "1 Mayıs tarihi bizim için çok önemlidir, bizim yararımızadır. Asıl hedefimiz görüşmeleri 1 Mayıs'a kadar başlatmaktır" diyerek, Yunanlıların KKTC'nin ve Türkiye'nin 1 Mayıs konusunda kararlı olduğunu gördüklerini ve 'Türkler bu işte ciddi' dediklerini ve manevra yapmaya başladıklarını söyledi. Talat, "Onların hedefi 1 Mayıs'a kadar Kıbrıs sorunu konusunda bir çözümün olmaması yönündedir" dedi. Kırbıslı Türklerin haklarını güvenceye alan bir metin üzerinde referandumla birlikte 1 Mayıs 2004 tarihinde sorunun çözümünü istediklerini açıklayan Mehmet Ali Talat, Annan Planı'nın mükemmel bir plan olmadığını, her iki tarafın da planda yer alan bazı konuları beğenmeyerek, düzenlemeler gerektiği konusunda hem fikir olduğunu söyledi.
Başbakan Talat ayrıca, hükümetlerinin Kıbrıs'ta bir ilke imza atarak, hükümet ile Cumhurbaşkanlığı makamıyla Kıbrıs sorununun birlikte çözümü konusunda çalışma içerisine girdiklerinin altını çizdi. KKTC hükümetinin ve Kıbrıs halkının 'Ver-Kurtulcu' düşüncede olmadığını sözlerine ekleyen Talat, bu düşünceden hareket edilmesi halinde zararı yine Kıbrıs halkının göreceğine işaret etti.