Verem hortladı

Dünyada her yıl 8 milyon kişiye verem mikrobunun bulaştığı ve 2 milyon kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiği bildirildi. Türkiye'de ise 25 bin kişinin verem hastalığı yüzünden tedavi gördüğü açıklandı.

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü çerçevesinde düzenlenen toplantıda konuşan Türk Toraks Derneği Marmara Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, tüberküloz hastalığının tedavisinin çok kolaylaştığını, ancak düzenli ve sürekli tedavi gerektirdiğini söyledi. Prof. Dr. Karadağ, dünyada her yıl 8 milyon kişiye hastalığın bulaştığını ve 2 milyon kişinin bu yüzden hayatını kaybettiğini ifade etti. Türkiye'de 25 bin kişinin verem tedavisi gördüğünü, hastalığın son 15 yıl içerisinde yeniden tehdit oluşturduğunu ve dünyada her ülkenin bu hastalık üzerine tedbir aldığını söyleyen Karadağ, Dünya Sağlık Örgütü'nün hastalığın kontrolü için 'Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi' (DOTS) adı verilen tedbirlerini, gelişmiş ülkelerin uyguladığını ve başarılı sonuçlar aldığını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Dünyada DOTS uygulamalarını her ülkenin ciddi şekilde uygulamaya başladığına işaret eden Karadağ, "Bu konuda maalesef ülkemizde cılız çalışmalar yapılmakta. Veremin kontrolü için ülkemizde Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinden yapılan maddi anlamda bazı çalışmalar yeteri kadar başarı sağlamamıştır. Ülkemizde çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Ankara ve İstanbul'daki merkezlerde son derece güvenli ve titiz tedavi uygulanmakta. 9 aylık tedavi süresi sonunda hastayı tamamen sağlıklı hale getirebiliyoruz. Bunun için sürekli ve düzenli şekilde ilaç kullanımı ve tedavi şekli gerekmektedir" dedi.

HASTALIK GÖRÜLME RİSKİ ARTIYOR

Bursa İl Sağlık Müdür Vekili Serhat Yamalı ise, Bursa'nın bir Avrupa şehri özelliğine sahip olduğunu belirterek, artan nüfus ve alınan göç nedeniyle hastalık görülme riskinin arttığını vurguladı. Bursa'da 2004 yılında 753, 2005 yılında ise 821 kişide verem görüldüğünü kaydeden Yamalı, "Geçen sene evlilik merkezimizde 27 bin kişiyi sağlık taramasından geçirdik. 2005 yılında yüzde 94.6'lık bir aşılama oranı yakaladık. Hastalığın tespiti için daha gayretli çalışacağız. Türkiye'de il olarak yeni bir uygulama başlattık. Bursa Verem Savaş Derneği ile birlikte İl Sağlık Müdürlüğü olarak dirençli hastaların, Ankara ve İstanbul'daki merkezlere nakil için tam donanımlı, hastanın kimseyle temas etmediği, ultraviole ışınlarla kaplı 5 adet ambulans tahsis ettik. Bursa'da sadece 10 tane verem savaş dispanseri var. Bu sayıyı daha da arttırmak ve yapılacak çalışmalarla ilgili olarak işbirliğine hazırız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bursa Verem Savaş Derneği Başkanı Nejdet Erecen ise, derneğin sosyal bir dernek olduğunu ve devletin uzanamadığı ve zorlandığı her alanda hastaların yanında olduklarını açıkladı. Erecen, hastanın her türlü maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtti. Erecen, kendilerine yer tahsis edildiğinde, Yıldırım İlçesi'ne de bir verem savaş dispanseri yapabileceklerini sözlerine ekledi.

(İHA)

Anahtar Kelimeler: