Verem Savaşı Eğitim Ve Propaganda Haftası

Kütahya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakkı Altaş, verem hastalığından korunmak için uygulanan verem aşısının özellikle çocukluk çağı tüberkülozlarının önlenmesinde etkili

Kütahya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakkı Altaş, verem hastalığından korunmak için uygulanan verem aşısının özellikle çocukluk çağı tüberkülozlarının önlenmesinde etkili olduğunu ve bu aşının, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Verem Savaş Dispanserleri ile Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz uygulandığını bildirdi.

Dr. Altaş, 6-12 Ocak tarihlerini kapsayan Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, verem ya da diğer adıyla tüberkülozun, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Veremin, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğuna dikkati çeken Dr. Altaş, şöyle devam etti:

"Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre, günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık 3'te biri (2 milyar kişi) tüberküloz mikrobu ile enfektedir. Bu insanların yüzde 10'unun, yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunmaktadır. DSÖ tarafından her yıl dünyada yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığı ve 2010 yılında 1,5 milyon insanın bu hastalıktan öldüğü belirtilmiştir. Verem hastalığı, dünyada tek etkene bağlı olup tedavisi olmasına rağmen ölüme yol açan hastalıklardan biridir."

-Verem hastalığının tedavisinde ilaçlar ücretsiz-

Dr. Altaş, Türkiye'nin, verem hastalığı tedavi başarısı konusunda Avrupa bölgesinde yer alan 53 ülke arasında başarı sıralamasında 3'üncü sırada yer aldığı bilgisini verdi.

Veremin, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama gibi belirtilere sahip olduğuna dikkati çeken Dr. Altaş, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Sağlık Bakanlığı, bugün itibariyle 196 verem savaşı dispanseri, 22 bölge tüberküloz laboratuvarı, 4'ü eğitim ve araştırma hastanesi olmak üzere 16 göğüs hastalıkları hastanesi ve diğer bütün birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşları ile verem savaş hizmetlerini sürdürmektedir. Verem hastalığının tedavisinde, ortalama 6-8 aylık bir tedavi süresi ile yüzde 95-99 iyileşme sağlanmaktadır. Verem tedavisinde ilaçların düzenli kullanılması büyük öneme sahiptir. Tedavi süresinde ilaçların eksik ya da düzensiz kullanılması nedeniyle hastalık iyileşme süresi uzamaktadır. Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tedavide kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları verem savaşı dispanserlerinden ücretsiz olarak verilmektedir. Müdürlüğümüz ve Kütahya Verem Savaşı Derneği tarafından ihtiyaç sahibi verem hastalarından ayni ve nakdi yardımlar yapılmaktadır. Verem hastalığından korunmak için uygulanan verem aşısı özellikle çocukluk çağı tüberkülozlarının önlenmesinde etkilidir. Bu aşı Sağlık Bakanlığı'na bağlı Verem Savaş Dispanserlerinde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır."

Reklam
Reklam

Dr. Altaş, verem hastalığı ve diğer bulaşıcı hastalıklardan korunmak için çocukların aşılarının, aşı takvimine uygun olarak yaptırılması gerektiğini duyurdu.

Muhabir: Hadi Şengül

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: