Verem tedavisinde çalışan personel risk altında

ANKARA (ANKA)- Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, halk arasında verem olarak bilinen Tüberküloz tedavisinde çalışan sağlık personelinin yüksek mesleki risk düzeyiyle çalıştığını belirterek, sağlık çalışanlarının hastalığa yakalanma riskinin Türkiye ortalamasının iki katı fazla olduğunu söyledi.

Veremle mücadele konusunda ülkemizde halen gerek toplumsal bilinç, gerekse kurumsal politikalar noktasında sorunların devam ettiğini kaydeden Sağlık-Sen Başkanı Kaçar, ülkemizde son yıllarda bu hastalıkla mücadelede önemli gelişmeler gözlendiğini ancak, yetersiz personel ve denetim nedeniyle, hastaların tedavi sürecinin takibinde sorunların devam ettiğini belirtti.

Reklam
Reklam

-"HASTALAR HASTANEDEN KAÇIYOR"-
Verem haftası dolayısıyla açıklama yapan Sağlık-Sen Başkanı, hastalıkla mücadelede toplumsal bilinci artırmaya yönelik eğitimlerin gerek hasta ve yakınlarını gerekse sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde yoğunlaştırılması gerektiğini de dile getirerek, "Hastalığı reddeden, hastaneden kaçan vakalar günümüzde de sıkça rastlanmaktadır. Bu tür hastaların tecridini sağlayacak imkanlar yetersizdir. Eksik veya düzensiz ilaç kullanımından kaynaklanan veya tedaviden kaçan hastalar, toplum sağlığı açısından büyük risk oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.

-"VEREM TEDAVİSİNDE ÇALIŞAN PERSONELE MESLEK HASTALIĞI TAZMİNATI ÖDENMELİ"-

Tüberkülozun sağlık çalışanları açısından bir meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerektiğini dikkat çeken Kaçar, bu tedavi ünitelerinde çalışan sağlık çalışanlarının hastalığa yakalanma oranının Türkiye'deki ortalamanın iki katı olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Bu birimlerde çalışan sağlık personeli özlük hakları bakımından mesleki riskleriyle örtüşen imkanlara sahip değildirler. Verem Savaş Tedavi Merkezleri özellikli birimler statüsüne alınarak Döner Sermaye ödemelerinden riskli birimler için öngörülen oranlardan faydalandırılmalıdır. Ayıca dolayı Tüberküloza yakalanan sağlık personeline meslek hastalığı tazminatı ödenmelidir. Hastalığa yakalanan sağlık personelinin, tedavi sürecinde raporlu kaldığı dönemlere ilişkin döner sermaye gelirleri kesintisiz ödenmelidir.

Reklam
Reklam

-TÜBERKÜLOZ HASTALIĞINA İLİŞKİN VERİLER-

Sağlık-Sen açıklamasında yeralan Sağlık Bakanlığı verilerine göre; Dünya'da 2 milyar insan (Dünya nüfusunun üçte biri) tüberküloz mikrobu taşıyor. Bu insanların yüzde 10'u yaşamlarının bir bölümünde hastalığa yakalanacağı tahmin ediliyor. Her yıl hastalığa 9 milyon kişinin yakalandığı tahmin ediliyor. Çoğu Asya, Afrika ve Latin ülkeleri olmak üzere veremden her yıl yaklaşık 1.6 milyon insan ölüyor. Türkiye'de ise 2007 verilerine göre kayıtlı 21 bin 663 verem hastası bulunuyor. Hastaların yüzde 73'ünde Akciğer Tüberkülozu bulunuyor.