Vergi borçları için 28 Kasım son gün

ANKARA(ANKA)-Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yapılan düzenleme ile getirilen, vergi borçlarına tecil ve taksitlendirme olanağından yararlanmak için başvurular 28 Kasım'a kadar alınacak. 1 Eylül itibariyle vadesi gelmiş ve ödenmemiş olan vergi borçlarına yüzde 3 faiz uygulanacak, 18 ay vade ile taksit yapılacak.

Maliye Bakanlığı'nın Tahsilat Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ'de, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yapılan düzenleme ile tecil ve taksitlendirme işlemlerine açıklık getirildi. Buna göre, tecil edilebilecek alacaklar, 1 Eylül 2008 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde 28 Ekim itibariyle ödenmemiş olan, 2008 yılı gelir ve kazançları için tahakkuk eden geçici vergi ve bu vergi ile birlikte ödenmesi gereken damga vergisi hariç, tüm amme alacakları olacak.

Reklam
Reklam

Bu kapsamda tecil ve taksitlendirmelerden yararlanmak isteyen mükelleflerin bağlı oldukları vergi dairesine olan tüm borçları için yazılı talepte bulunmaları şart olacak.

Tebliğ ile şartları belirlenen tecil ve taksitlendirmeden yararlanabilmek için mükelleflerin 28 Kasım 2008 günü mesai saati bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine yazılı olarak tecil ve taksitlendirme talebinde bulunmaları gerekecek.

Birden fazla vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunan mükellefler, her bir vergi dairesine olan borçları için ayrı talepte bulunacaklar. Başvuruların posta yoluyla yapılması mümkün olacak.

-YÜZDE 3 FAİZ-
Tebliğ ile mükelleflere borçlarını ödemede ilk taksit Aralık 2008'den başlamak ve eşit taksitler halinde olmak üzere 18 aylık ödeme süresi tanınacak. Tecil edilen borçlara yıllık yüzde 3 tecil faizi uygulanacak.
Tecil kapsamına alınacak borç asıllarına vade tarihlerinden müracaat tarihine kadar (bu tarih hariç) geçen süre için gecikme zammı uygulanacak ve taksitlendirilecek tutara ilave edilecek.
Tecil ve taksitlendirmeden yararlanmak üzere başvuruda bulunan mükelleflerin tecil talepleri alacağın tutarına bakılmaksızın vergi daireleri tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılacak.
Tebliğ kapsamında motorlu taşıtlara ilişkin vergi ve diğer amme alacaklarının da tecili uygun görülmüş olmakla birlikte, bu türden borçları tecil edilmiş mükelleflerin, maliki oldukları taşıta ilişkin satış ya da devir yapabilmeleri için tecil edilen borçlarını defaten ödemeleri gerekecek.

Reklam
Reklam

-TAKSİT GECİKTİRMEDE İKİ SINIRI-

Yapılan taksitlendirmelere uygun ödemede bulunulmaması halinde tecil ihlal edilmiş olacak. Ancak mükelleflerin taksitlendirme süresi içerisinde tecilin geçerli sayılması yönünde talepte bulunmaları halinde bu talepleri tecili yapan vergi dairelerince değerlendirilerek sonuçlandırılacak.
İlgili vergi dairelerince tecilin geçerli sayılabilmesi için taksitlendirme süresi içerisinde en fazla 2 taksitin süresinde ödenmemesi ve tecil ihlaline neden olan taksit tutarlarının hesap edilecek tecil faizi ile birlikte tecilin geçerli sayıldığına ilişkin yazının tebliğ edildiği tarihten itibaren beş iş günü içinde ödenmesi şartları aranılacak.
5736 sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun kapsamında taksitlendirilen amme alacakları söz konusu Kanun çerçevesinde taksitlendirildiğinden yeni Tebliğ kapsamına girmeyecek.