Vergi borçlularına bankada haciz devam edecek

Ankara -AA- Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, vergi borçlusuna bankada haciz uygulamasının bundan sonra da kesintisiz devam edeceğini bildirdi.

Amme Alacakları Kanunu çıktığından beri, vergi ve diğer kamu alacakları için haciz uygulamasında bulunulduğunu kaydeden Ulusoy, "Son olayda yapılan uygulama, topluca haciz bildirisi göndermek şeklinde oldu. Yoksa yıllardan beri banka hesabına haciz koyarız. Yine yıllardan beri herhangi bir gayrimenkule veya menkule haciz koyarız. Yıllardan beri vergi borçlusunun evinden mal çıkartırız, satarız. Bunlar yeni yapılan şeyler de değil. Zaten yapmamız gereken şeyler. Bu çalışmalar da kesintisiz devam edecek" dedi.

Reklam
Reklam

Yeni dönemde elektronik haczi uygulamaya koyacaklarını da kaydeden Ulusoy, "Şu anda bankaya yazılı bir haciz bildirisi gönderiyoruz. Banka oturup (bu mükellefin herhangi bir hak ve alacağı var mı) diye bakıyor. Varsa bizim haciz bildirimimiz üzerindeki tutar kadar kısmı haczedip, kalan kısmı serbest bırakıyor.

Elektronik haciz ise şu imkanı sağlayacak. Mükellefin 10 ayrı bankada hesabı varsa ve hepsinde de borç tutarının üzerinde bir yekun bulunuyorsa, borç bir tanesinden alınacak, diğerlerine herhangi bir şey yapılmayacak. Böylece biz de önce alıp, daha sonra iade etmek durumunda kalmayacağız" diye konuştu.

Mükellef cari hesabının tam olarak devreye girmesiyle birlikte bazı sorunların da çözümleneceğini belirten Ulusoy, "Mükellefin hem bize borcu, hem de bizden alacağı var. Onun bakiyesini net olarak mükelleften istememiz lazım. Mükellef Cari Hesabı, bize bunu sağlayacak" dedi.

Kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçağı ile mücadeleye de değinen Ulusoy, kayıt dışı ekonomi için "Kayıt dışı ile Mücadele Platformu" oluşturulacağına dikkati çekti.
Başkan Ulusoy, Vergi Konseyi ile yürütülen çalışmalarda yeni "Gelir Vergisi Kanunu"nu yazım çalışmalarının, Ocak ayı sonuna kadar bitirilmesinin amaçlandığını da bildirdi.

Reklam
Reklam