Vergi iadesinin kaldırılması fiş-fatura alımını etkilemedi

SAMSUN (İHA) - Samsun Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi, vergi iadesinin kaldırılmasının ardından fiş ve fatura alımlarının azalacağı yönündeki düşüncelerin yanlış olduğunu, 2006 yılına oranla bu yıl vergi oranlarında düşüş olmasına rağmen tahakkuk ve tahsilatta artış yaşandığını söyledi.

Vergi Dairesi'nin 7 aylık çalışma dönemini değerlendiren Şuan Sevgi, vergi iadesinin kaldırılmasının ardından vatandaşların alışveriş sonrası fiş ve fatura alımlarında düşüş yaşanacağı konusundaki görüşlerin, ortaya çıkan rakamlarla yanlış olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

2006 ve 2007 yılının ilk 7 ayının değerlendirildiğinde sağlanan artışla fiş alımlarında azalmanın olmadığının tahmin edildiğini ifade eden Sevgi, bu yıl KDV tahakkukta yüzde 13, tahsilatta yüzde 12 artış olduğunu açıkladı.

"Vergi oranlarında düşüş olmasına rağmen geçen yıla oranla KDV tahakkuk ve tahsilatında artış yaşandı" diyen Sevgi, "Samsun'da, 2006 yılında tahakkuk eden KDV 100 milyon 506 bin 919, 2007 yılında 113 milyon 314 bin 954, tahsilat 2006 yılında 59 milyon 798 bin 363, 2007 yılında ise 68 milyon 101 bin 446 olarak gerçekleşti. Vergi oranlarının belli kesimlerde düşürülmesine rağmen rakamların artması, fiş toplamanın azalmadığının bir göstergesidir. Hem KDV düşecek hem tahakkuk hem de tahsilat artacak. Bu durum, fatura düzenlemesi yapıldığını ortaya koyuyor" dedi.

Türkiye 3 çeşit fiş olduğunu, market fişinin satışların takibi için gerekli olduğunu, bakkal usulü denilen mükelleflerin yıl sonunda defterlerini tutturmak için mecbur fiş kestiklerini, birde sahte fiş kesenlerin olduğuna dikkat çeken Sevgi, "Vergi iadesinin kaldırmamızın gerçekte piyasa ekonomisinin reel akışında bir zararlı etkisinin olması mümkün değil" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi, vatandaşlara yönelik uyarılarını şöyle sıraladı: "Vergimizi ne kadar doğru ödüyorsak, vatanımızı o kadar doğru seviyoruz demektir. Devletimizin en büyük kaynağı vergilerdir. Vatanımızı, milletimizi ve toprağımızı seviyorsak, bunun öncüsü vergidir. Alışveriş yaptığımız zaman fişimizi almıyorsak, devlete ödeyeceğimizi vergiyi satışta pazarlık konusu yapıyorsak, vatan sevgisinden bahsedilemez."