"Vergi idaresinin güçlü olması önemli"

Maliye Bakanı Sümer Oral, Türkiye'deki gelir otomasyonun geldiği noktayı anlatmak için düzenlediği basın toplantısında vergi idaresinin güçlü olmasının, vergi sisteminin güçlü olmasında son derece etkili olduğunu bildirdi.

Maliye Bakanlığı'nda düzenlediği e-Maliye çerçevesinde 'Gelir İdaresi Otomasyonu' basın toplantısında elektronik ortamda gelinen düzeyi dile getiren Oral, güçlü bir ekonominin, güçlü bir kamu maliyesine dayandığını, güçlü bir kamu maliyesinin de en önemli unsurlarının başında verimli bir vergi sisteminin geldiğini ifade etti. Bakan Oral, "Vergi sisteminin de bir bakıma kaburgasını 'gelir idaresi' oluşturmaktadır. Dolayısıyla vergi idaresinin güçlü olması vergi sisteminin güçlü olmasında son derece önemlidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"SAĞLIKLI KARAR VE YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ OLUŞTURULMASI HEDEFLENİYOR"

Gelirler Müdürlüğü'nün otomasyon projeleri kapsamında ilk olarak, 1. Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) hakkında bilgiler veren Bakan Oral, "Vergi dairesi işlemlerinin tümünün bilgisayarlarla yapılarak iş yükünün azaltılması, vergi dairesi çalışmalarında etkinlik ve verimliliğin artırılması ve bilgisayar ortamında toplanan bilgilerden sağlıklı bir karar ve yönetim bilgi sisteminin oluşturulmasının hedeflendiği VEDOP, 1998 yılında başlatılmış ve bugün itibariyle 22 ilde 154 vergi dairesine yaygınlaştırılmıştır. Şu anda vergi gelirlerinin yüzde 60'ı VEDOP bünyesindeki vergi daireleri tarafından toplanmaktadır" diye konuştu.

'Vergi dairesi uygulama yazılımları', 'yönetim bilgi sistemleri', 'Vergi Dairesi İzleme Sistemi (VEDİS)', 'kurumlararası bilgi uygulama paylaşımı', 'Elektronik Banka Tahsilat İşletme Sistemi (EBTİS)', günlük tahakkuk-tahsilat bilgilerinin Muhasebat Genel Müdürlüğü'ne aktarılması', 'Vergi Kimlik Numarası Uygulaması', 'Motorlu Taşıtlar Otomasyon Projesi (MOTOP)' konularında bilgiler veren Oral, Gelirler Genel Müdürlüğü'nün internet hizmetlerini de kısaca anlattı. Konuşmasında Denetim Bilgi Sistemi'ne de değinen Bakan Oral, planlanan projeler kapsamında VEDOP 2'yi ele aldı.

Reklam
Reklam

"KAYITDIŞI EKONOMİNİN KAYIT ALTINA ALINMASI İÇİN PLANLANMAKTADIR"

Oral, söz konusu projeye ilişkin şöyle konuştu:

"Gelirler Genel Müdürlüğü'nce 1998 yılında başlatılan VEDOP 1 çerçevesinde otomasyona geçirilen 22 ildeki 154 vergi dairesi ve 5 defterdarlığa ilave olarak, VEDOP 2 ile; her ilde en az bir vergi dairesi olmak üzere toplam 126 vergi dairesi, gelir müdürlükleri ve takdir komisyonları, internetten beyanname alınması, Bakanlık'ça belirlenen mükelleflere ait defter ve belgelerin elektronik ortama alınarak arşivlenmesi ve analizlerinin gerçekleştirildiği Elektronik Muhasebe Kayıt ve Arşiv Sistemi'nin (EMKAS) oluşturulması, kayıtdışı ekonominin kayıt altına alınması için Veri Ambarı (VERİA) oluşturulması planmaktadır".

Maliye Bakanı Sümer Oral konuya ilişkin hedefler arasında, vergi gelirlerinin yüzde 60'ının otomasyonlu vergi dairelerinden toplandığını hatırlatarak, bu oranın yüzde 95'e çıkarılması olduğunu vurguladı.

İHA

Anahtar Kelimeler: