Vergi indirimi iş dünyasını sevindirdi

BURSA (İHA) - Hükümetin vergi oranlarını düşürme kararı iş dünyasını sevindirdi.

Başbakan Erdoğan'ın, 2006 yılında gelir vergisi mükelleflerine uygulanan tarifede değişikliğe gidilerek, dilim sayısının 5'ten 4'e düşürüleceğini, ücret gelirleri ile diğer gelirler için ayrı ayrı uygulanan tarifenin teke indirileceğini ve halen yüzde 30 olarak uygulanmakta olan kurumlar vergisi oranının da yüzde 20 seviyesine çekileceğini açıklaması, Bursalı iş adamları tarafından olumlu karşılandı. NOSAB, BESOB, GESİAD, YISİAD ve İTSO başkanları, bu gelişmeye sevindiklerini, diğer yapısal reformların da bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini kaydetti. Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Başkanı Yalçın Aras, "Vergideki yapılacak yeni düzenlemeler bizi biraz rahatlatır. Fakat hala dünyanın en pahalı enerjisini tüketiyoruz. Doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarını da aşağıya çekmeliyiz. Ayrıca SSK primlerimiz de çok yüksek. Sayın bakan bir süre önce, '1 puan sanayiciye yetmez, 10 puan ise sistemi çökertir' diye bir açıklama yaptı. Biz sanayici kesim olarak hep fedakarlık yaptık. 1 puan da olsa indirim yapılsın. Sonra zamanla indirimler devam eder. Gerçekten dayanacak gücümüz kalmadı. Yerli üretici özellikle de KOBİ düzeyindeki üretici değerli YTL, yüksek vergi, yüksek enerji ve yüksek primler nedeniyle çok zor durumdadır. Elbette işadamları olarak sistemin çökmesini de istemeyiz. Biz ekonomimizin ve sosyal güvenlik sitemimizin dimdik ayakta kalmasını istiyoruz. Vergiler indikçe primler düştükçe kayıt dışı, kayıt içine girer. Bugüne kadar çıkarılan vergi ve prim afları ile ödemeyen adeta ödüllendirildi. Düşük cezalarla kayıt dışında kalmak korkulu olmaktan çıktı. Bu taleplerimizi de hükümetin göz önüne almasını bekliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak da, çok sevindirici bir haber aldığını söyledi. Tak, enflasyondaki düşüşe paralel olarak hükümetin kademeli olarak yapısal reformlara ağırlık vermeye başladığını gördüklerini belirterek, "Türk esnaf ve sanatkarları iyi ve güzel olan her şeyin yanındadır. Bu da çok güzel bir haber. Umarım KDV, SSK, Bağ-Kur primleri ve enerji fiyatları da böyle düşer" diye konuştu. Esnaf ve Sanatkarlar olarak yıllardır üst üste gelen krizler nedeniyle zor günler geçirdiklerini anlatan Tak, "Krizler Türk ekonomisini dolayısıyla da ekonominin can damarı olan esnaf ve sanatkarları çok yıprattı. Fakat hükümet canla başla ekonomiyi düzeltmek için çalışıyor. Bunlar elbette yeterli değil ama iyiye doğru bir gidiş var. Vergilerin aşağıya çekilmesi gelecek yıl esnaf ve sanatkarımızı daha da rahatlatacaktır. Diğer yapısal reformlarında zaman geçirilmeden hayata geçirilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bursa Genç Sanayici İş Adamları ve Yöneticileri (GESİAD) Başkanı Denizhan Sezgin de, vergi indiriminin olumlu olduğunu, ancak özellikle enerji gibi temel üretim ve bazı temel ihtiyaç maddelerinden alınan dolaylı vergilerin, dünya standartlarının çok üstünde olduğunu söyledi. Sezgin dolaylı vergilerin oranının yüzde 70 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Yıldırım Sanayici ve İş Adamları (YISİAD) Başkanı Kurban Yolcu da, Başbakan Erdoğan'ın iş dünyasının içine su serptiğini dile getirdi.
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl ise, iş dünyasının üst üste gelen krizlerden sonra 3 Kasım seçimleri ile oluşan istikrar ile yeniden toparlanma sürecine girdiğini, enflasyonda alınan başarılı sonuçları takdir ettiklerini, ama diğer girdilerden uğradıkları kaybı da her zeminde dile getirdiklerini ifade etti.