"Vergi indirimlerine devam edeceğiz"

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bölge ülkeleriyle rekabet edebilmek için Kurumlar Vergisi başta olmak üzere, vergi indirimlerine devam edeceklerini açıkladı.

Bakan Unakıtan, Hesap Uzmanları Kurulu'nun (HUK) 60. yıl etkinlikleri kapsamında Ankara Hilton Oteli'nde düzenlenen "Kayıtdışı Ekonomi Paneli"nin açılışında konuştu. Konuşmasında, kendisinin de bir hesap uzmanı olduğunu anımsatan Unakıtan. HUK'un seçtiği "Kayıtdışı ekonomi" konusunun çok isabetli bir konu olduğunu belirtti. Kayıtdışının Türkiye'nin en önemli problemi olduğunu vurgulayan Bakan Unakıtan, "Bütün dertler burada yatıyor. Bunu çözdüğümüz zaman Türkiye'nin hemen hemen bütün dertleri bitecek" şeklinde konuştu. Kayıtdışının içinde olanların bile kayıtdışından şikayet ettiklerini kaydeden Unakıtan, bunun pek çok olumsuz etkisinin olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Türk toplumunun Osmanlı'dan bu yana bütçe açığı ve cari açık konularını çözemediğini belirten Unakıtan, 2.5 yıl öncesine kadar yüzde 14 seviyesinde olan bütçe açığının Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranının geçen yıl itibariyle yüzde 7 seviyesine düştüğünü, bu yılki hedefin ise yüzde 6 olduğunu dile getirdi. Unakıtan, 2004 yılının mali bakımdan oldukça iyi bir yıl olduğunu bildirdi. Cari açık oranının da yüzde 90'lardan yüzde 63'ler seviyesine gerilediğini anımsatan Unakıtan, bu oranın da yüzde 60'ların altına inmesi gerektiğine işaret etti. Unakıtan, bütçe açığının kapanması için kayıtdışı sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi. HUK'un yapmış olduğu bilimsel çalışmaya göre, Türkiye'deki kayıtdışının GSMH'ya oranının yüzde 30'lar seviyesinde olduğunu bildiren Unakıtan, bunun da rakamsal olarak 90 milyar dolara tekabül ettiğini anlattı. Türkiye'nin bir sorununun da faiz yükü olduğunu vurgulayan Unakıtan, Türkiye'nin bu sene 35 milyar dolar faiz ödediğini, bunun "soygun" gibi bir şey olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Unakıtan, mali disiplinden ve kayıt dışıyla mücadeleden taviz vermeyeceklerini dile getirdi. Mali disiplin ve kayıtdışı ekonomiyle mücadele konusunda Türk toplumunun ortak bir şekilde hareket etmesi gerektiğini kaydeden Unakıtan, "Kayıt dışını çözemezsek bizi AB'ye üye yapmazlar" dedi. Unakıtan, Türkiye'de yüzde 30 olan kayıtdışının GSMH'ya oranının Avrupa ülkelerinde yüzde 8-10 aralığında değiştiğine dikkati çekti.

Konuşmasında Türkiye'deki kişi başına düşen milli gelirdeki artışa da vurgu yapan Unakıtan, görevde bulundukları ilk dönemin sonunda 5 bin dolara getirmeyi hedefledikleri kişi başına düşen milli geliri ikinci dönemde 10 bin dolara çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Unakıtan, "10 bin dolar çok mu? Hayır. En azından gelişmiş ülkelerle mücadele eder hale geliriz" şeklinde konuştu. Unakıtan, kurumlar vergisi ile gelir vergisi kanunları ile ilgili yapmış oldukları çalışmaları kısa sürede tamamlayarak meclise sunacaklarını kaydeden Unakıtan, bu düzenlemelerin basit ve anlaşılabilir olacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Unakıtan, değiştirdikleri Gelir İdaresi Kanunu ile Gelir İdaresi'nin fonksiyonel bir yapıya kavuşturulacağını sözlerine ekledi. Vergi denetimlerine de aralıksız şekilde devam ettiklerini ifade eden Bakan Unakıtan, "Bazı yerlerde incelemeler yaptık. oralarda sarsıntı oldu. Buralarda trilyonlarca lira tahsilatımız oldu. Ekonomiyi rahatsız etmek istemiyoruz. Ama vidaları da yavaş yavaş sıkıyoruz" dedi. Konuşmasında hamiline çek uygulamasının kayıt dışı ekonominin ön önemli ödeme aracı olduğunu ifade eden Bakan Unakıtan, kullanılan hamiline çeklerle ilgili olarak "şüpheli işlemler incelemesi" yapacaklarını açıkladı.

ÇİFTÇİ PRİMLERİ KAYITLI EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR

Teşvik-prim sisteminin uygulandığı tarım sektörüyle ilgili olarak da yeni uygulama hazırlıkları içerisinde olduklarını ifade eden Unakıtan, "Yeni bir teşvik-prim sistemi getiriyoruz. Çiftçiye, 'Kes müstahsil makbuzunu, al paranı' diyeceğiz. Çiftçinin müstahsil makbuzunu kestiği yerleri de inceleyeceğiz" dedi. Hükümetin ilk defa bu sene buğdaya prim verdiğini de anımsatan Unakıtan, bu uygulamanın aynı zamanda ekonominin kayıt altına alınmasına katkı sağlayacağını dile getirdi. Vergi sisteminin kayıt altına alınmasını bir de psikolojik boyutunun olduğunu anlatan Maliye Bakanı, vergisini hakkıyla ödeyen kişilerin, bu toplumun idarecilerini gönül rahatlığıyla sorgulayabileceklerini söyledi. Unakıtan, kendilerinin de halktan topladıkları verginin kuruşu kuruşuna hesabını verdiklerini vurguladı. Maliye Bakanlığı'nın 'prensipleri olan' bir bakanlık olduğunun altına çizen Unakıtan, "Bakanlığımla gurur duyuyorum. Benden önceki bakan arkadaşlarıma da Türkiye adına teşekkür ediyorum. Dünya genelinde vergi anlayışının değiştiğini sözlerine ekleyen Unakıtan, Türkiye'nin yanı başında bulunan Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin Kurumlar Vergisi'ni süratle düşürdüklerini belirten Unakıtan, bu ülkelerle rekabet edebilmek ve yabancı sermayeyi çekebilmek için başta Kurumlar Vergisi olmak üzere vergi indirimlerine devam edeceklerini söyledi. Unakıtan, yüksek vergi rakamlarının Türkiye'nin rekabet gücünü zayıflattığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Kayıtdışı ile mücadele sırasında tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yardımına ihtiyaç duyduklarını belirten Bakan Unakıtan, tek bir partinin yönetimde bulunmasının avantajını yaşadıklarını dile getirdi. Unakıtan, Allah insanı koalisyon hükümeti bakanı yapmasın. Çünkü koalisyondaki her partinin ayrı bir başbakanı olur. Bizde öyle dert yok. Türkiye, kimi göreve getirirse getirsin ama tek parti olsun" diye konuştu. Bakan Unakıtan, konuşmasının son bölümünde de vergi bilincinin küçük yaşta aşılanacağını ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttükleri çalışma tamamlandığını, bu konunun ders kitaplarına konulacağını kaydetti.