Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM ev sahipliğinde Dünya Bankası işbirliği ile Rixos Otel'de düzenlenen Uluslararası Kamu Mali Yönetimi Çalıştayında, "Türkiye'de Kamu Mali Yönetimi Reformları ve Kazanımlar" konulu bir konuşma yaptı.
Vergi politikaları ve bu alanda yaptıkları uygulamaları anlatan Şimşek, hükümetleri döneminde vergi yükünü azalttıklarına, özellikle istihdamı, yatırımı, üretimi destekleyici bir yaklaşım içine girdiklerine işaret ederek, Türkiye'de vergi yükünün çok yüksek olmadığını söyledi.
Şimşek, şunları kaydetti:
"OECD ülkelerinde ortalama vergi yükü yüzde 34, Türkiye'de yüzde 27,4. Yani vergi yükü en düşük ülkeler arasındayız. Tabii gelir ve kazançlar üzerindeki vergi yüküne baktığınız zaman burada da Türkiye'de vergi yükünün oldukça düşük olduğunu göreceksiniz. Bu dönemde Kurumlar Vergisi'ni yüzde 30'dan yüzde 20'ye indirdik. Sadece bunu da yapmadık. 2002 yılında Türkiye'deki bir şirket 100 lira kar etseydi ve bu karı dağıtsaydı, biz yüzde 65 vergi alıyorduk. Hem Kurumlar Vergisi hem de bu temettüler dağıtıldığı için oradan ilave bir Gelir Vergisi stopajı yapıyorduk. Fakat biz bunu değiştirdik ve yüzde 34'e indirdik. Böylece şirketler üzerindeki vergi yükünü azalttık, şirketlerin rekabet gücünü artırdık ve istihdamı, yatırımı, üretimi önceliklendirdik.
Gelir Vergisi'nde de çok önemli adımlar attık. 10 yıl önce Gelir Vergisi'ndeki en yüksek gelir dilimi için vergi oranı yüzde 49,5'ti, yani yüzde 50'ydi, bunu yüzde 35'e düşürdük. En düşük Gelir Vergisi diliminin oranı ise yüzde 22'ydi, yüzde 15'e düşürdük. Asgari ücret üzerinden vergiyi de ciddi şekilde azalttık. Asgari ücret üzerindeki Gelir Vergisi yükünü sıfırladık. Tüketimle ilgili vergilerde çok da indirime gitmedik dedim ama Türkiye'de KDV oranı, Avrupa Birliği içindeki en düşükler arasındadır."