"Vergi yükünü yine çalışan sırtlayacak"

ANKARA (İHA) - Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), Araştırma Geliştirme Merkezi'nin 2006 yılı bütçe hedeflerine ilişkin değerlendirmelerine göre, 2006 yılı başta kamu çalışanları olmak üzere, dar ve orta gelirli kesim için zorlu geçecek.

İşsizlik oranında önemli azalma olmaması sosyal sorunların sürmesine neden olacak. Türkiye Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, 2005 yılı hedefi 106.6 milyar YTL olan vergi gelirlerinin, 2006 yılında yüzde 22.2 oranında artışla 130. 3 milyar YTL'ye çıkarılmasının, 2006'nın da önceki 3 yılda olduğu gibi özellikle çalışanlar ve dar gelirliler açısından zor geçeceğini ortaya koyduğu belirtildi. Açıklamada, "1 yıl içinde vergi mükellefi sayısı yüzde 22 oranında artmayacağına göre, bu artışın vergilere yapılacak zamlarla sağlanacağı gerçeği ortaya çıkıyor. Bunu yanında 2006'da başta telefon olmak üzere KİT ürünlerine ortalama yüzde 16.4 zam yapılmasının öngörülmesi, başta kamu çalışanları olmak üzere 2006 yılında bütçeyi yine orta gelir grubunun sırtlayacağını gösteriyor" denildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada, hedeflenen 130 milyar YTL'lik vergi gelirlerini vatandaşın eşit paylaştığı varsayımı altında, 2006 yılında Türkiye'de kişi başına bin 810 YTL vergi düştüğü belirtilerek, bu rakamın 2005 yılında bin 480 YTL olduğu kaydedildi. Yıllık enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğu bir ortamda, devletin topladığı vergilere yüzde 22, ürettiği mal ve hizmetlere yüzde 16 oranında zam yapılmasına karşılık; çalışanlara ve emeklilere yapılacak zammın, enflasyon hedefi olan yüzde 5 oranında yapılmasının planlanmasının anlaşılmaz bir tutum olduğunu belirtildiği açıklamada, ortaya konulan programda sosyal boyutun unutulduğu, işsizlik hedefinde de bir azalma olmadığı ifade edildi. İşsizlik öngörüsünün de yüzde 10'da kalması ve 38.5 milyar dolarlık dış ticaret açığının hedeflenmesinin, programın sosyal ayağının eksik kalacağını gösterdiğini savunularak, "Yeni mezun olan binlerce genç de 2006 yılında işsizlikle tanışacak ve anlaşılan odur ki, işsizler ordusu daha da büyürken, hükümet sorunun çözümü için yine yabancı sermayeyi adres gösterecek" denildi.

Reklam
Reklam

Hükümetin bütçeyi hazırlarken IMF hedeflerine uydurmak için çalıştığını ve vergilere ve kamu ürünlerine yapılacak zamlarda cömert olan hükümetin çalışan ve emeklilere zam yaparken cimri olduğunun savunulduğu açıklamada, "Bu cimrilik, milletimizin ayakta durma direncini kırmakta ve başta adam kaçırma, gasp hırsızlık ve kapkaç olmak üzere kişilere ve mala dönük suçlarda büyük artışlara neden olmaktadır. Öngörülen oranlar, dikkate alındığında halkın ekonomik durumunda iyileşme olmaması ve işsizlik gibi can alıcı bir konuda etkin mücadelenin amaçlanmaması göz önüne alındığında 2006'da ekonomik nedenli sosyal sorunların artacağı ortadadır, siyasi irade bu sorunların müsebbibi olamaz" açıklamasında bulunuldu.