Vergiler aşamalı olarak düşürülecek

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, vergi oranlarındaki indirimlerin kısa dönemde tahsilatları azaltacağını, bu nedenle vergilerin belli bir perspektif içinde düşürülmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Şener, Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) 2002-2003 yıllarında en çok vergi ödeyen ve döviz kazandıran üyeleri için düzenlediği plaket töreninde konuştu. Hükümetin uygulamış olduğu temel politikaların, Türkiye'yi, güven ve istikrar ortamında ekonomik faaliyet yapılabilecek bir yapıya kavuşturduğunu belirten Şener, tek haneli rakamlara inen enflasyonun, 2007 yılında yüzde 4 seviyesine getirileceğini bildirdi. Türkiye'nin 1998-2002 yılları arasındaki 5 yıllık dönemdeki büyüme ortalamasının yüzde 0.2 olduğunu anımsatan Şener, 2002'de 7.9, 2003'te 5.9 olan büyümenin 2004 sonunda yüzde 10 civarında olacağını dile getirdi. Şener, Türkiye'nin 2005, 2006 ve 2007 yılları için yüzde 5'erlik büyüme hedeflediğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin milli gelirinde önemli bir artış öngördüklerini vurgulayan Şener, 2001 yılında 144 milyar dolar olan milli gelirin 2004 sonu itibariyle 293 milyar dolar seviyesine, 2020 yılı için de de 1 trilyon 139 milyar dolara ulaşacağının altını çizdi. Şener sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz artık, kendi yönetim dönemimizi kurtarmaya çalışan bir iktidar anlayışı içinde değiliz. Türkiye'nin bugünün olduğu kadar yarınlarını da garanti altına almaya çalışan bir siyasal sorumluluk içindeyiz. Onun için 3, 15, 20 yıllık ekonomik programlar yapıyoruz. Onun için Türkiye'nin 2020 yılındaki milli gelirinin 1 trilyon 139 milyar dolar olacağını açıkladık. Türkiye için trilyon dolarlık gelire ulaşmak imkansız değil, güçtür."

"GÜÇLÜ, BÜYÜK VE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİRİ 10 BİR DOLAR OLAN BİR TÜRKİYE HEDEFLEDİK"

Hükümetin yapısal reformlara verdiği öneme de değinen Şener, güçlü, büyük ve kişi başına 10 bin dolar düşen bir Türkiye inşa edeceklerini belirtti. Milli gelirin hesaplanması konusunda Türkiye ile AB'nin farklı kriterleri göz önünde bulundurduklarını kaydeden Şener, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) Mart 2005'den itibaren AB İstatistik Ofisi ile ortak çalışma yaparak, milli geliri AB standartlarına göre hesaplayacağını söyledi. Şener, yeni standartlara göre yapılacak hesaplamaların söz konusu rakamları, yüzde 35-45 daha yüksek çıkaracağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün açıklanan vergi indirimlerine de temas eden Şener, yatırımcıların rekabet gücünü azaltan vergilerin belli bir perspektif içinde düşürüleceğini bildirdi. Yapılan araştırmaların, vergi indirimlerinin, kısa dönemde tahsilatlarda düşmeye yol açtığını, uzun vadede toplanan vergi miktarını artırdığını ortaya koyduğunu anlatan Şener, Türkiye'nin kamu gelir-gider dengesi içinde kısa vadede vergi kaybına tahammülünün olmaması nedeniyle, bu konudaki indirimlerin belli bir çizgi içinde gerçekleştirilmesinin benimsendiğini açıkladı. Şener, "Vergi oranlarını düşürme politikamız daha sonraki yıllarda da devam edecektir" şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Şener, işadamlarına, hükümetin rekabet üstünlüğünü sağlayacak fedakarlıklarda bulunacağı mesajını verdi. Şener, "Her şey insan içindir. Bu ülkede birilerinin mutlu, birilerinin mutsuz olduğu bir yapı olamaz. Bu ülkede hepimiz ya mutlu ya da mutsuz oluruz" dedi.