Vergisel konularda tedbir alınacak

Ankara (AA)- 2009 Yılı Programında, mali piyasalarda ve vergisel konularda gerekli tedbirlerin alınacağı, Merkez Bankasının da gerekli durumlarda zorunlu karşılık oranları veya etkin likidite yönetimi gibi destekleyici araçları kullanabileceği belirtildi.

Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan 2009 Programında öncelikle küresel krizle ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.Küresel finansal ve ekonomik gelişmelerin, ulusal ekonomileri farklı alan ve şekillerdeki etkileme hızının ve şiddetinin değiştiği vurgulandı. Bu değişime tepki olarak ülkelerin geliştirdiği politika ve uygulamaların ekonomilerin sistemik dalgalanma ve şok üretme potansiyelini tetiklediği belirtilen programda, uluslararası uygulamaların, dalgalanma ve şoklara yönelik politika tedbirleri ile öncelikleri gündeme getirdiğine işaret edildi.

Reklam
Reklam

-Programın makroekonomik amaç ve politikaları-
2009 Programında daha sonra makroekonomik amaç ve politikalara yer verildi. "Uluslararası finansal piyasalarda ortaya çıkan ve üretim sektörlerine de yansıyan küresel krizin ekonomimiz üzerindeki olası olumsuz etkilerini en aza indirerek, ekonomide sağlanan güven ve istikrarın korunması, ekonomik büyümenin makul seviyede tutulması, enflasyonla mücadeleye kararlı bir şekilde devam edilmesi, cari açığın finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesi, kurallı bir mali yapı altında mali disiplinin sürdürülmesi" Programın temel amaçları olarak belirlendi.

Bu kapsamda öngörülen bazı politikalar da şöyle sıralandı:

-Dünyada ekonomik büyümenin yavaşladığı bir ortamda büyüme hızımızı potansiyeline yakın bir seviyede tutmak amacıyla makroekonomik istikrarın korunmasını gözeten, özel sektör yatırımlarını teşvik eden, yatırım ortamının iyileştirilmesini ve ihracatta sağlanan artışın sürdürülmesini hedefleyen bir ekonomik ortam sağlanacak.

Reklam
Reklam

-Ekonominin iç ve dış şoklara karşı dayanıklılığını ve uluslararası rekabet gücünü artıracak, verimliliği, işgücünün niteliğini yükseltecek, işgücü piyasasının esnekliğini artıracak kurumsal ve yapısal düzenlemelere devam edilerek büyümenin sürdürülebilirlik niteliği güçlendirilecek.

-Başta GAP olmak üzere kamu yatırımlarına ayrılan kaynaklar yoluyla üretim ve istihdam potansiyelleri etkin şekilde değerlendirilecek.

-Finansmana erişimle ilgili olarak mali piyasalarda ve vergisel konularda gerekli tedbirler alınacak

-Özel sektörün ileriye yönelik karar alabilmesi için elverişli ortam sağlanacak.

-Yatırımlar-
-Eğitim, sağlık, teknolojik araştırma, ulaştırma, içme suyu ile bilgi ve iletişim teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik altyapı yatırımlarına öncelik verilecek. İstanbul Bilişim Vadisi Projesi bu çerçevede özel önem taşımaktadır.

-Güneydoğu Anadolu Projesi olmak üzere, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi ve diğer tüm bölgelerdeki bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme
ile bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılmasında etkili bir araç olarak kullanılacak.

Reklam
Reklam

-Kamu altyapı yatırımlarında özel sektör katılımını artırıcı modeller uygulamaya geçirilecek.

-Fiyatlandırma başta olmak üzere KİT'lerin tüm işletmecilik politikaları, genel yatırım ve finansman kararnamelerinde öngörülen hedeflere ulaşacak şekilde
piyasa şartlarına uygun olarak belirlenecek ve etkin bir şekilde uygulanacak.

-Diğer düzenlemeler-
-Yeni Gelir Vergisi Kanunu yürürlüğe konulacak -Ekonomi koordinasyon kurulunun yasal ve fonksiyonel yapısı güçlendirilecek, ekonomik sonuç doğuracak önemli düzenlemeler Kurulun değerlendirmesine sunulacak.-Elektrik enerjisi satış fiyatları içinde yer alan TRT payı yeniden belirlenecek.

-KİT Yönetişim Kanunu hazırlanacak.
-Kamunun Varlık Envanteri çıkarılacak.