Veri eş anlamlısı nedir? Veri kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçenin kelime haznesinde farklı dillerden gelen veya zamanla evrim geçiren birçok kelime bulunur. Sözlü ve yazılı iletişim sırasında kullanılan bazı sözcükler bilinmeyen veya eş anlamı merak edilen kelimeler olabilir. Bazı yabancı sözcüklerin anlamı bilinmese de Türkçede mutlaka bilinen bir eş anlamı bulunur. Kelime anlamı ve eş anlamlı karşılıkları Türk Dil Kurumu sözlüklerinde kolaylıkla bulunabilmektedir.

Türkçede aynı anlamı taşıyan, yazılışları farklı olan kelimelere eş anlamlı veya anlamdaş kelimeler olarak nitelendirilir. Bu kelimeler iletişim esnasında kelime tekrarı yapmadan iletişimi daha akıcı hale getirerek aynı zamanda ifade olanağını genişletir. Bu sayede kişiler hislerini veya durumları daha geniş bir ifade aracılığıyla anlatabilirler. Türkçede pek çok kelimenin eş anlamlı bir karşılığı mevcuttur. Veri kelimesinin de eş anlamlı kelimeleri bulunur. Eş anlamlı kelimeler hakkında bilgi sahibi olmak hangi kelimenin nerede ve nasıl kullanılması gerektiği açısından oldukça önemlidir. Türk dili ve içerisinde bulunan kelimeler hakkında bilgi sahibi olunabilecek birincil kaynak Türk Dil Kurumudur.

Reklam
Reklam

Veri kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük nedir?

Veri kelimesi, Türkçede sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer alır. TDK'ye göre veri kelimesinin anlamı; bir araştırmanın, gözlemin, deneyin veya bir tartışmanın sonucu olan bilgi, done, datadır. Veri kelimesinin kökeni Türkçedir. Türkçede verinin eş anlamlısı olan birden fazla sözcük bulunur. Buna göre veri kelimesinin eş anlamı yerine geçen sözcükler:

  • Muta
  • Done
  • Data

Bu kelime gibi eş anlamlı kelimeler, veri kelimesinin yerine kullanılabilir ve cümlede herhangi bir anlam bozulması yaşanmaz.

Verinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Kelimelerin anlamlarının anlaşılabilmesi için o kelimeyle ilgili örnek cümleler kurmaktır. Buna göre veri kelimesi ve veri eş anlamlısı olan sözcük ile ilgili örnek cümleler kurularak kelimenin hangi anlamları ifade ettiğini anlamak da mümkün olur. Verinin eş anlamlısı olan kelimelerle ilgili örnek cümleler şu şekildedir:

Reklam
Reklam
  • En doğru doneye araştırma yaparak ulaşabilirsin.
  • Yarına kadar müşteri datalarını sisteme eklemem gerekiyor.
  • Yarışmayı kazanamadım ama çok önemli doneler öğrenmiş oldum.
  • Fen dersindeki gözlemimiz esnasında ortaya çıkan mutaları ben not alacağım.