Verilerinizi güce ve prestije dönüştürün!

Yeni nesil iş dünyasında rekabete katılmak isteyen tüm şirketlerin odağına veri olmak zorunda.

İşte bu nedenle, veri odağında faaliyet gösteren şirketin kalbi verinin muhafaza edildiği, depolandığı ve kullanılmaya hazırlandığı yerdir.

Şayet kurumlar veri depolama teknolojileri ile gelecekleri için veriye yatırım yaparlarsa, bu teknolojiler tüm süreçleri sarmalar ve onları daha da başarılı hale getirmekte en önemli rolü oynar.

Veri deyince birçoğumuzun aklında bilgisayarlarımızda sürekli haşır neşir olduğumuz ofis dokümanları gelir. Tabii ki bu dokümanlarda birer veri fakat iş düşünüldüğü kadar basit değil. Veri insanlığın var olmasından bu yana insanların hayatını kolaylaştırmak ve idame ettirmek için kullanılmış bir araçtır. Bu araç geçmişte insan davranışlarını dahi etkilemiştir. Zehirli bir böğürtlen türü düşünün ve insanların bu böğürtleni yüz yıllardır yemediğini. Bu bilgi uzun yıllar önce insanlar tarafından ölçümlenmiş ve ortaya çıkan veri nesilden nesile aktarılmış.

Reklam
Reklam

Eğer yıllar içerisinde verinin aktarımında bir sorun yaşanırsa insanlar zehirli böğürtlen türünün varlığından habersiz olarak bu böğürtlenlerden yiyecek, ölçümlendirmek ve verinin oluşturulması döngüsü yeniden başlayarak nesilden nesile tekrar yayılacaktır. Veri kaybı çeşitli nedenlerden yaşanabilir. Buradaki örnekte yer alan verilerimiz insan hafızasında yer alıyor ve veri kaybı muhtemelen verinin bulunduğu insan topluluğunun bir felaket neticesinde yok olmasından kaynaklanıyor. Ufacık bir verinin kaybolması bile o verilerin kullanılması gerektiğinde sorunlar yaratacak ve belki de geri dönülmesi zor durumlara yer açacak.

Verilerin Önemi Günden Güne Artıyor Günümüz şirketleri düşünüldüğünde veri odaklı bir yapının kurulması şart. Çünkü veri bir şirketin atar damalarını oluşturuyor. İşletme yönetiminde veriler fiziksel ve parasal hareketlerin kaydedilmesi, izlenmesi ve yönetim kararlarının verilmesi için kullanılmaktadır. Denetim ve karar verme süreçlerinin etkinliği bakımından, işletmecilikte veri kalitesi önemli bir yer tutmaktadır. Veri kalitesi, en genel anlamda, kaydedilen verilerin güvenilir ve kullanılabilir olması demektir. Kaliteli veriler ait oldukları kişi, nesne ve olguları geçerli bir biçimde betimlemektedir. Bu bakımdan veri kalitesi, verilerin temel oluşturduğu kararlarla ve karar vericilerle ilişkili bulunmaktadır.

Reklam
Reklam

Verilerin geçerlilik derecesi bir ölçüde kullanım amacına bağlı olduğundan, veri kalitesi değerlendirmeleri için kullanılan ölçütler nesnel olabildiği gibi öznel de olabilmektedir. Yüksek veri kalitesi, başta kurumsal zeka uygulamaları olmak üzere, kurumsal kaynak planlaması, müşteri ilişkileri yönetimi, performans yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve elektronik ticaret çözümlerinin de başarısına olumlu katkıda bulunmaktadır. Buna karşın, özellikle satış, lojistik ve muhasebe operasyonlarında düşük veri kalitesinin yol açtığı aksaklıklar tepe yönetimlerinin dikkatinden kaçtığında ise, işletmeler açısından ciddi para ve itibar kayıpları söz konusu olabilmektedir.

[

**Yazının devamını okumak için tıkla

**](http://itadvisor.com.tr/verilerinizi-paraya-guce-ve-prestije-donusturun/)