Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uz. Doktor Mustafa Çam, vertigo hastalığının baş dönmesi rahatsızlıklarından birisi olduğunu ve haftalar süren ataklar halinde belirtilerinin görülebileceğini söyledi.
Baş dönmesi ve diğer dengesizlik hislerinin poliklinik hastalarında en sık görülen şikayetlerden olduğunu belirten Uz. Dr. Mustafa Çam,baş dönmesinin yaşam kalitesini bozabileceğini ve günlük yaşamı güçleştiren durumlara yol açabileceğini kaydetti. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan baş dönmelerinin farklı rahatsızlıkların belirtisi olduğunu anlatan Çam, “İç kulaktaki labirentler, bu labirent sisteminin beyinle olan bağlantılarındaki sorun veya beyindeki çeşitli nedenlerle ortaya çıkan baş dönmesine vertigo adı verilir. Vertigo bir hareket halüsinasyonudur. Hasta çevresindeki cisimlerin etrafında döndüğünü, bir yöne doğru ritmik hareket ettiğini veya baş ve vücudunun kendi etrafında hızla döndüğünü söyler. Hasta bu hissi vücudunun sıklıkla da başının hareket etmesi olarak tanımlar. Bir kuvvet tarafından itiliyor veya çekiliyor hissi vertigo için çok karakteristiktir” dedi.
Vertigo hastalığının belirtilerinin önemli olduğunu belirten Uz. Dr. Mustafa Çam şöyle konuştu: “Atak sırasında hareketsiz durma arzusu, eğilmek-bükülmek konusunda isteksizlik, yatakta dönünce veya gözlerini kapatınca kötüleşme, ayakta veya arabada hızla dönerken oluşan dengesizlik ile baş veya vücudunu belirli bir pozisyonda tercih etme vertigoda tanımlanabilir. Hemen her vertigoda bir miktar bulantı, kusma, solgunluk, terleme ve yürüme güçlüğü görülebilir. Hasta basitçe yürümekten vazgeçer veya düzensiz yürüyebilir. Başın en hafif hareketlerinde bile şikayetler şiddetlenebilir. Çınlama, işitmede azalma sık görülür.”
Vertigonun periferik ve santral vertigo diye ikiye ayrıldığını belirten Mustafa Çam, santral vertigonun daha uzun süreli ve daha hafif olduğunu belirterek şöyle devam etti:“Periferik vertigo adı verilen iç kulaktaki labirent içerisindeki içi sıvı dolu iç içe geçmiş tünellerden oluşan anatomik yapılar ile bu yapıları beyine bağlayan sinir liflerine bağlı gelişen vertigo tipleri büyük çoğunluğu oluşturur. Oluşan vertigonun yeri ne kadar kulağa yakın ise hastalık genellikle o kadar şiddetli olur. Bu şiddetli ataklar aslında beyinden kaynaklanmadığı halde hastada paniğe neden olabilir. Periferik vertigolarda bilinç kaybı olmaz. Beyinden kaynaklanan ve santral vertigo adı verilen vertigo hastalıkları genellikle daha uzun süreli ve daha az şiddetlidir. Damarsal, demyelinizan, neoplastik hastalıklar, kalıtsal hastalıklar santral vertigoya yol açabilir.” Nöroloji Uzmanı Doktor Mustafa Çam son olarak vertigonun asıl nedeninin araştırılarak gerekli tedavinin verilebilmesi için nöroloji polikliniklerine başvurulmasının önemli olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz