‘Veteriner İlaç Kalıntıları Sempozyumu’, OMÜ'de Yapıldı

‘Veteriner İlaç Kalıntıları Sempozyumu’ Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde geniş çaptaki...

‘Veteriner İlaç Kalıntıları Sempozyumu’ Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde geniş çaptaki akademisyenlerin katılımıyla düzenlendi.

OMÜ Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği öncülüğünde, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) işbirliğiyle hazırlanan sempozyum, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy’un yönetiminde yapıldı.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ender Yarsan, İspanya Madrid Compultense Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arturo Anadon ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı ve OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu’nun konuşmacı olarak davet edildiği sempozyum yoğun ilgi gördü.

Reklam
Reklam

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, “Sempozyumun duyurusunu çok yapmamış olmamıza rağmen Türkiye’nin farklı üniversitelerinden sempozyumumuza katılan değerli meslektaşlarıma ve sempozyumun düzenlenmesi için gerekli desteği veren üniversitemize teşekkür ediyorum. Veteriner ilaç kalıntıları söz konusu olduğu zaman çok büyük bir problemle karşılaşıyoruz. Antibiyotik terörden daha büyük bir problemdir. Son 30 yıldır üretilen yeni antibiyotik yok, hepsi eski. Veteriner ilaç kalıntıları konusunda konuşmacı seçerken çok zorlandık, çünkü bu konuda en yetkin kişileri çağırmak istedik. Değerli konuşmacılarımız da davetimizi kırmayıp katıldılar. Faydalı bir sempozyum olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

“Veteriner İlaç Kalıntıları ve Türkiye Mevzuatı” başlıklı bir sunum yapan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Yarsan, söz konusu ilaçların yararlı etkileri olduğu kadar zararlı etkilerinin de zaman zaman görüldüğünü söyledi.

Bu ilaçların gıdalarda kalıntı şeklinde biriktiklerini ve insan sağlığını da olumsuz etkileri olduğunu hatırlatan Yarsan, “Hayvansal gıdalardaki ilaç kalıntıları kaçınılmaz şekilde olacaktır, aksini söyleyemeyiz. Bu ilaç kalıntılarının üç farklı boyutu vardır. Tüketici sağlığını etkiler, ülke ekonomisini ilgilendirir ve uluslararası boyutu olan bir husustur. İlacın tabi ki kalıntıları bulunacaktır, önemli olan bunun sıklığının ve miktarının belirlenmesidir. İlaç kalıntıları tüketici sağlığı için potansiyel bir risk teşkil eder. Bu kavramların bu konu kapsamında özellikle göz önüne alınması gerekir. Kabul edilebilir günlük alım tüketici sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olup yaşam boyunca ve günlük kullanılabilecek alım miktarıdır. Güvenli düzey ise, insanlar ve hayvanlar tarafından tüketilene kadar besinler ve yemlerde kullanılmasına izin verilen en fazla miktar ve yoğunluktur. Kalıntıların sebepleriyse ilacın vücuttan arınma süresine uyulmaması, ilaçla ilgili sebepler yani ilacın çeşidi, farmasötik şekli uygulama yolu ve benzeri durumlar, kullanım sorumluluğu ve hastalık hali gibi nedenlerdir.” dedi.

Reklam
Reklam

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Arturo Anadon ise 'Avrupa Ülkelerinde Veteriner İlaç Kalıntıları ve Avrupa Mevzuatı' başlıklı konuşmasında, hayvanlarda kullanılan ilaçların değerlendirilmesi aşaması, ilaç kalıntılarının değerlendirilmesinde uygulanan Avrupa ülkelerinde uygulanan mevzuat hakkında detaylı bilgiler verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: