Veteriner İlaçlarında Reçete Zorunluluğu Başladı

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Yem ve Gıda Kanunu kapsamında çıkan Veteriner Tıbbi Ürünler...

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Yem ve Gıda Kanunu kapsamında çıkan Veteriner Tıbbi Ürünler ve Biyolojik Madde yönetmeliği kapsamında veteriner ilaçlarına reçete zorunluluğu getirildi. Uygulamanın 11 Ocak 2013 tarih ve 28525 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, “Bundan sonra veteriner hekim ilaçları da reçete ile satılacak. Reçetesiz ilaç alana da satana da yasal işlem yapılacak” dedi.

Uygulamanın gıda sağlığı bakımından önemli olduğunu belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, “Yeni yönetmeliğe göre 01 Mayıs 2013 tarihinden itibaren bütün veteriner ilaçlarında reçete zorunluluğu getirildi. Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Tarım Gıda Hayvancılık Bakanlığı arasında protokol imzalandı. Artık bütün veteriner ilaçları reçete ile alınacak” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Reçetelerin il il hazırlandığını ve tüm veteriner hekimlerin bağlı bulundukları odalardan reçeteleri temin edebileceklerini belirten Uçmaklıoğlu, “İlaçlar, veteriner ilacı satan veteriner hekimlerden ve eczanelerden temin edilecek ve satışı yapanlar da mutlaka reçete soracak. Bu yönetmeliğe uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Denetimler de Bakanlık yetkilileri ve maliye tarafından yapılacak. Böylelikle Türkiye’de üretilen veteriner ilaçlarının kontrol denetim ve izlenebilirliği sağlanacak. İlacın üretim tesisinden piyasaya sunulmasından son kullanıcıya kadar hangi hayvanda hangi dozda kullanıldığının tespitine kadar zincirin kontrol ve denetimi yapılmış olacak. Hayvanlar uygulanan veteriner ilaçlarının hayvanda ve hayvansal gıdadaki ilaç kalıntı süreleri de bu sistem sayesinde izlenerek üretimden sofraya kadar halkın güvenli gıdaya ulaşması sağlanacak. İlaç kalıntı süresi kontrol edilecek ve kalıntı süresi bitmeden hayvanların kesilmesine izin verilmeyecek” dedi.

Reçetelerin 3 nüsha olacağı, biri hasta sahibine, 2. nüsha veteriner hekimde 3. nüsha da Veteriner Hekimler Odası’na teslim edileceği, reçetenin altında da ilacın et ve süt için yasal arınma süresi ayrı ayrı belirtileceği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: