Vetolu "66 yaşında emeklilik" yine geçti

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 15 maddesini veto ettiği Sosyal Güvenlik Reformu yasası, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda yeniden görüşülerek aynen benimsendi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda bugün, kamuoyunda "mezarda emeklilik" olarak nitelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın vetolu maddeleri ele alındı. Yapılan müzakerelerde, CHP'nin ısrarına rağmen yasa aynen kabul edildi. CHP düzenlemenin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne dava açacağını açıkladı. Aynen benimsenen yasaya göre, emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlar ve erkekler için 65'e çıkarılacak. Ancak, 2036 yılına kadar halen uygulanan "kadınlarda 58, erkeklerde 60 emeklilik yaşı" geçerli olacak. Emeklilik için pirim gün sayısını da 9 bin güne çıkaran maddeye göre, kademeli geçiş burada da uygulanacak. Çalışanlar, 2007'den itibaren her yıl için 100 gün eklenmek koşuluyla 7 bin prim gün sayısına göre emeklilik hakkı kazanacaklar. Örneğin 2007'de işe girecek bir sigortalı 7 bin 100 prim gün sayısını, 2008'de işe giren sigortalı ise 7 bin 200 prim gün sayısını tamamlamak zorunda olacak.

Reklam
Reklam

Veto gerekçesinde, yasanın, sigortalıların emeklilik yaşını düzenleyen 28. maddesinde, 1 Ocak 2007'den sonra sigortalı kapsamına girenlere, kadın için 58, erkek için 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9 bin gün prim ödemiş olunması şartıyla aylık bağlanacağını belirten Cumhurbaşkanı Sezer, yaş sınırının 1 Ocak 2036'dan başlayarak kadınlar için 1 Ocak 2048'e, erkekler için 1 Ocak 2044'e kadar artırılarak 65'e yükseltildiğine işaret etti.

Sezer, emekli olabilme yaşıyla aylık bağlama yaşı arasındaki kimi durumlarda uzun yılları içeren farkın da "ölçüsüzlüğün bir başka göstergesi" olduğunu kaydetti. Sezer, veto gerekçesinde yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2007 gününde 18 yaşındayken işe giren ve 43 yaşında emekli olma hakkı kazanan bir sigortalının, ancak 22 yıl sonra 65 yaşında aylığa hak kazanabileceğine dikkat çekti. Sezer, 1 Ocak 2007'den sonra ilk kez sigortalı olanlar için öngörülen kadın için 58, erkek için 60 yaş sınırının, ancak sırasıyla 30 ve 32 yaşlarında göreve başlayanlar yönünden geçerli olacağını belirterek, yaş küçüldükçe, 2036 yılından sonra arttırılan yaş sınırı nedeniyle bekleme süresinin de artacağına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Sezer, buna göre 1 Ocak 2007'de sigorta kapsamına giren bir kadın sigortalının 30 yaşında ise 58 yaşına ulaştığı, 2035 yılında 18 yaşında ise 65 yaşına ulaştığı 2054 yılında yaşlılık aylığına hak kazanabileceğini kaydetti. Sezer, veto gerekçelerinde yasayla memur emeklilerinin aylıklarının azalacağı, günümüzde uygulanan emekli aylıklarının düşüklüğü göz önüne alındığında bu tutarları daha da azaltan yeni kuralın adil ve makul olmadığını ifade etti. Gerekçede yasanın geçici 2'nci maddesiyle de ölen sigortalıların dul ve yetimlerinin aylıklarının düşük tutulduğu, ayrıca emekli ikramiyelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu yerine son çalışılan kurumdan alınmasının da çalışanlar açısından risk oluşturduğu belirtildi.

Gerekçede ayrıca, 18-45 yaşındaki kişilerin diş protez giderlerinin Kurum'ca karşılanmamasını ve 45 yaş üzeri kişilerin giderlerinin yarısının Kurum'ca ödenmesini öngören maddelerin de sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmadığı vurgulanmıştı.