Vezirköprü’de Karpuz Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyor

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde kavun ve karpuz yetiştiriciliği yaygınlaşıyor.Vezirköprülü üreticiler, Türkiye’nin en kaliteli karpuz ve kavununun...

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde kavun ve karpuz yetiştiriciliği yaygınlaşıyor.

Vezirköprülü üreticiler, Türkiye’nin en kaliteli karpuz ve kavununun ilçelerinde yetiştirildiğini iddia ettiler. Kimyasal ilaç kullanmadıklarını belirterek üreticiler, kavun ve karpuzlarının aynı zamanda organik olduğunu belittiler. Uzun yıllardan beri ilçede yetiştiricilik yapan Adatepe köyünden Mehmet Keskin, önceleri tütün ve şekerpancarı yetiştiriciliği yaptığını daha sonra kota uygulamaları ile birlikte tütün ve şekerpancarına alternatif olarak kavun ve karpuz yetiştirmeye başladığını, bölgenin iklimsel özellikleri ve toprak yapısında dolayı burada yetişen karpuz ve kavunların diğer bölgelere göre çok lezzetli ve kaliteli olduğunu ve çevre illerden özel talep aldıklarını kaydetti. Keskin, “Vezirköprü karpuzunun tadı bir başkadır. Öncelikle karpuzlarımız çok suludur ve kendine özgü bir aroması vardır. Bu özelliklerinden dolayı tüketici tarafından tercih edilmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Karacaören köyünden Ahmet Tamalı, Vezirköprü Ovası Sulama Projesi’yle arazilerinin suya kavuştuğunu ve ilk defa 15 dekar alanda karpuz yetiştirmeye başladığını, yetiştirdiği karpuzları toptan ve perakende olarak sattığını, Vezirköprü karpuzunun tadı ve lezzetinin diğer karpuzlara göre çok iyi olduğunu, bu nedenle toptan 25-35 kuruşa, perakende 60 kuruş civarında alıcısıınn olduğunu, seneye üretimini 2 katına çıkartacağını söyledi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven ise Samsun’da kavun ve karpuz yetiştiriciliğinin önemli bir yeri olduğunu, Bafra ve Çarşamba Ovalarında yoğun bir şekilde yetiştiriciliğinin yapıldığını son dönemlerde Vezirköprü’de de tütün ve şekerpancarına alternatif olarak ve Vezirköprü Sulama Barajı’nın faaliyete geçmesiyle birlikte bölgede kavun ve karpuz yetiştiriciliğinin yaygınlaştığını, ilçede 2004 yılında 400 dekar civarında olan karpuz ekiliş alanının 2012 yılında 2 bin dekarlara yaklaştığını ve bölgede yetiştirilen karpuz ve kavunun da lezzet yönüyle tercih edildiğini açıkladı. Kadir Güven, “Vezirköprü Ovası Sulama Projesi’yle birlikte yaklaşık 100 bin dekarlık bir alanda sulama yapılacak. Bu bölgelerde İl Özel İdaresi kaynaklı Sebzeciliği ve Meyveciliği Geliştirme Projeleri uygulanmakta. Önümüzdeki yıllarda da bu projelere devam edilecek” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: