ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, askerlik görevini yapmamış olmanın, vatandaşlıktan çıkartılma nedeni olmaktan çıkacağını açıkladı.
Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan ve 7 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yaptı. Toplantıda TBMM'ye sevk edilecek olan bir tasarının gündeme geldiğini ifade eden Bakan Çiçek, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını belirtti. 1 Mart 2000 tarihinde yürürlüğe giren Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi'ne paralel olarak 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun değişmesi gerektiğine işaret eden Çiçek, Kanun'daki birçok hükmün Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi'ne uymamasından dolayı bu değişikliğin yapıldığını bildirdi. Toplantıda Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın AB Müzakere Süreci ile ilgili olarak kurula bilgi verdiğini anlatan Çiçek, şu ana kadar 15 başlıkta tanıtıcı taramanın, 11 başlıkta ise ayrıntılı taramanın bittiğini ifade etti. 35 başlıkta hem tanıtıcı hem de ayrıntılı taramanın 13 Ekim'de bitmiş olacağını kaydeden Çiçek, bundan sonra da her bir başlıkla ilgili müzakerelerin fiilen başlayacağını bildirdi. Adalet Bakanı Çiçek, hafta sonu AK Parti'nin Kızılcahamam'da bir toplantı yaptığını hatırlatarak, bu toplantıda 82 milletvekilinin söz aldığını ve ağırlıklı olarak hükümetin çalışmalarıyla ilgili görüşlerini dile getirdiğini kaydetti. Milletvekillerinin her bakanlıkla ilgili gördüklerini, tespitlerini ve beklentilerini dile getirdiğini anlatan Çiçek, orada çıkan görüşler doğrultusunda bugün Bakanlar Kurulu'nda bir değerlendirme yaptıklarını ifade etti.
Bakan Çiçek, açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Merkez Bankası Başkanlığı'na atama yapılması konusunun toplantıda gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine Çiçek, Merkez Bankası Başkanı'nın görev süresinin yarın akşam dolduğuna işaret ederek, bugün Merkez Bankası Başkanlığı'nda herhangi bir boşluğun söz konusu olmadığını söyledi. Hükümet olarak Merkez Bankası'nın Türk ekonomisi ve dış piyasalar açısından önemli bir kurum olduğunun farkında olduklarını bildiren Çiçek, "Orada herhangi bir boşluğun uzun süre devam etmesinin söz konusu olmaması gerekir. Bu konuyu Bakanlar Kurulu'nda konuşmadık ama bunun farkındayız. Merkez Bankası Kanunu'na göre süreç nasıl işleyecekse o süreç kısa sürede o şekilde sürdürülecektir. Bugünkü toplantıda Merkez Bankası ile ilgili bir konu yok. Bununla ilgili bir isimlendirme de yok. Önemli bir kurum olduğu için basında belli süredir bununla ilgili beklentiler var. Bunun da farkındayız" dedi.
"1961 İLE 1982 ANAYASALARI ARASINDA CUMHURBAŞKANI'NIN YETKİLERİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ FARKLILIKLAR BULUNUYOR"
Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Vatandaşlık Kanunu'nda yapılan değişikliklerle ilgili bir soru üzerine, vatandaşlığa kabulde cinsiyet, din, dil, ırk, renk ya da ulusal veya etkin köken açısından ayrımcılık oluşturan farklılıkların ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Vatandaşlıktan çıkma işlemlerinde de Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi'ne aykırı bir kısım hükümler bulunduğunu hatırlatan Bakan Çiçek, düzenleme ile bunların giderildiğini duyurdu. Çiçek, ayrıca vatandaşlığa kabulde kararı verecek makamın Bakanlar Kurulu mu yoksa İçişleri Bakanlığı mı olacağının toplantıda tartışıldığını ifade etti. Taslakta bu yetkinin Bakanlar Kurulu'nun iş yükünün azaltılması açısından İçişleri Bakanlığı'na devrinin öngörüldüğünü kaydeden Çiçek, bu maddenin değiştirildiğini ve kararı Bakanlar Kurulu'nun vermesinin uygun görüldüğünü söyledi. 'Vicdani ret, vatandaşlıktan çıkarılma nedeni olmaktan çıkarılacak mı?' sorusu üzerine Çiçek, "Askerlik görevini yapmamış olmak, Türk vatandaşlığından çıkma sebebi olmaktan çıkıyor. Buna bir müeyyide getirilecekse Askerlik Yasası'nda bir düzenleme ile getirilebilir diye düşünüyoruz. Taslakta bu, vatandaşlıktan çıkma sebebi olmaktan çıkıyor" cevabını verdi. Çiçek, milletvekillerinin yaptıkları eleştiriler doğrultusunda hükümetin yeni bir yol haritası belirleyip belirlemeyeceği sorusu üzerine, milletvekillerinin bir tek bakanlıkla ilgili değil çok değişik alanlarla ilgili görüş belirttiklerini ifade etti. Milletvekillerinin kendi seçim bölgeleri ya da genel tespitler açısından nerde ne eksiklik görüyorsa dile getirdiğini kaydeden Çiçek, bu görüşlerin ışığında bir değerlendirme yaptıklarını söyledi.
Bakan Çiçek, Kızılcahamam'da bazı milletvekillerinin Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda görüşlerini dile getirdiklerinin hatırlatılması üzerine, toplantıda sadece partinin kurucu üyesi olan bir kişinin bu konuda görüş belirttiğini ifade etti.
Türkiye'de eskiden beri bu tartışmanın sürdüğünü belirten Çiçek, 1961 Anayasası ile 1982 Anayasası arasında Cumhurbaşkanı'nın yetkileri ile ilgili önemli farklılıklar bulunduğuna dikkat çekti. 1961 Anayasası'na göre Cumhurbaşkanlığı'nın sembolik bir makam olduğunu ve Cumhurbaşkanı'nın 7 tane görevi bulunduğunu söyleyen Çiçek, 1982 Anayasası'na bakıldığında ise Cumhurbaşkanı'na yarı başkanlık sistemini andıran tarzda yetkiler verildiğinin görüldüğünü vurguladı. Buna karşılık Cumhurbaşkanı'na bir sorumluluk yüklenmediğini ifade eden Çiçek, bunun akademik düzeyde hep tartışıldığını anlattı. Çiçek, bugünkü toplantıda Cumhurbaşkanlığı konusunun gündeme gelmediğini açıkladı.