Viral; sağlık alanında, internette özellikle son zamanlarda sosyal medyada sıkça kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.
Viral genel olarak kontrol dışı yayılma olarak tanımlanıyor.
Pazarlama dünyasında viral olmak için ekstra bir çaba harcanırken sağlık ve bilgisayar alanlarında viral olmaması için tedbirler alınıyor. Bunun nedeni ise viralin, sağlık alanında ve bilgisayar dünyasında istem dışı yayılan virüslere hitaben olumsuz manada kullanılması, sosyal medya ve pazarlama dünyasında ise olumlu etkilerinin olmasıdır.
Viral kelimesi biyolojik olarak virüslerin yayılmasında kullanılan bir terimdir. Reklamcıların kullanmasıyla birlikte neredeyse reklam kelimesiyle eşdeğer bir kavram haline geldi. Viral reklam bir videonun, bir resmin ya da herhangi bir materyalin kendiliğinden yayılmasıdır.
Viral video ise videonun reklam olduğunu bilmeden kullanıcıların paylaşmasıdır. Bu tanıma göre viral video olarak anlatılan videoların birçoğunun sadece reklam filmi olduğunu söyleyebiliriz.
Viral videoda markanın logosunun bulunması ya da bulunmaması videonun viral olup olmamasını doğrudan etkilemez. Buradaki önemli nokta videoyu izleyenlerin ilk bakışta videonun reklam olduğunu anlamamasıdır.
Viral reklam, internette genelde video yapımı olarak, e-posta yolu veya video paylaşım sitelerinde kullanıcıların ağızdan ağza yöntemi ile yaydıkları bu yüzden de viral yani virüse benzetilen kendi kendine yayılan bir reklam metodudur.
Viral reklamlar ikiye ayrılır:
Gerçekten son kullanıcı tarafından çekilen reklamlar ve reklamı yapılacak firmanın kendisi tarafından çektirilenler.
Viral video nasıl hazırlanır?
Viral videolar genellikle amatör çekimlerle gerçekleşirler. Hazırlanan videonun senaryosunun en ince ayrıntısına kadar düşünülmesi gerekmektedir, çünkü videoyu izleyen kullanıcıların aklına hemen viral video olduğu gelmemelidir ki paylaşılsın.